Hercegovina - vrata Europe!

Za potpuni završetak ove dionice, duge 4,09 kilometara, koja prolazi kroz općinu Ljubuški, potrebno je još navući završni sloj asfalta, postaviti prometne znakove i signalizaciju, izgraditi objekte na odmorištu...

Dok se, dionica u potpunosti ne završi stručnjaci za promet, koje smo konsultirali, ne žele davati procijene, je li sve urađeno po propisima.

I dok na brdima iznad kanjona rijeke Trebižat teški strojevi probijaju tunele, grade mostove i vijadukte „vodeći" autocestu dalje prema Zvirovićima kod Međugorju, dolje u podnožju rijetki posjetitelji su uživali u šetnjama, huku vodopada Kravice, mirisu čempresa, a dvije djevojke iz Irske smjelo su zaplivale u jezeru ispod vodopada.

Zbog autoceste bliže Jadranskoj obali

Od Graničnog prelaza Bijača, koji bi trebao biti završen do 1. lipnja, mjesec dana prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, do odmorišta Kravice, iznad jednog od najljepših vodopada u BiH, stizat će se za samo dvije minute vožnje. A od sredine iduće godine, kad autocesta stigne do Zvirovića, Međugorje, ali i druge turističke destinacije u Hercegovini, poput drevnog Počitelja ili parka prirode „Hutovo blato", će se znatno „primaknuti" Jadranskoj obali i potencijalnim posjetiteljima.

„Čim ljeti padne kiša na moru u Međugorje dolazi veliki broj turista, iako je, recimo, iz Splita do Međugorja potrebno više od tri sata vožnje. A kad autocesta stigne do nas iz Splita će se u Međugorje stizati za sat i 40 minuta, a iz Makarske za samo 40 minuta. Tako da sam uvjeren kako će nam s Jadranske obale stizati još više turista, jer će im putovanje biti duplo kraće, a uz to sigurnije i ugodnije", kaže za Deutsche Welle predsjednik Mjesne zajednice Međugorje Dragan Vasilj. Inače, ovo svjetski poznato mjesto hodočašća vjernika godišnje, prema neslužbenim procjenama, posjeti oko milijun turista.

Vodopad Kravice u „novom ruhu"

I Mladenka Pavlović vlasnica bifea „Parking" iznad vodopada Kravice, kaže kako su ovamo stizali gosti iz Međugorja, no prolaskom autoceste pored vodopada, nada se kako će biti više onih koji će s odmorišta na autocesti doći pogledati ovaj dragulj prirode i osvježit se u njezinom lokalu.

„ Ako Međugorje ne podbaci, neće podbaciti ni Kravice", misli Ivan Vukšić, dok obnavlja stolove na terasi svog grila s koje se pruža lijep pogled na vodopad Kravice. Uređenje ovog kompleksa, koje je financiralo Federalno ministarstvo turizma i okoliša, počelo je još 2005. godine. Izgrađene su šetnice, parking, vidikovac, sanitarni čvorovi, a u planu je i izgradnja kamenog mosta ispod vodopada na rijeci Trebižat, prostora za kampere i amfiteatra.

Ljubuški - „vrata EU"

U Ljubuškom se nadaju kako će im autocesta dovesti još turista, te kako će Ljubuški doživjeti „poslovni bum", jer za mjesec dana, kažu, ova općina postat će „vrata Europe".

Granični prijelaz „Bijača" bit će, naime, jedan od dva granična prelaza BiH s Hrvatskom odnosno EU preko kojeg će se odvijati robni promet. Izlaskom iz bescarinske zone CEFTA i ulaskom u EU mnoge tvrtke iz Hrvatske otvarat će pogone u BiH i drugim zemljama regije kako bi njihovi proizvodi na tržištu CEFTA zadržali konkurentnost.

Zato je, u neposrednoj blizini graničnog prelaza, tik uz autocestu, općina Ljubuški uredila poslovnu zonu, koja je, s površinom od 174 hektara, jedna od najvećih u BiH. Za 20- tak dana općina namjerava raspisati natječaj za dodjela zemljišta zainteresiranim tvrtkama.

Ogroman interes za poslovnu zonu

Savjetnik načelnika Ljubuškog za ekonomski razvoj Ivan Bebek kaže da je interes kompanija za kupovinu zemljišta toliki da je uvjeren da će cijela poslovna zoni biti rasprodan, ta da će je uskoro morati proširivati.

„Mi smo već odavno postali svjesni da se nalazimo na čvorištu autoceste Zagreb - Split - Dubrovnik i autokoridora 5-C, na samoj granici s Europskom unijom, u neposrednoj blizini luke Ploče i korist koju ćemo imati od toga je nemjerljiva. Takav naš položaj, te činjenica da BiH ima jednu od najnižih stopa PDV-a i relativno jeftinu radnu snagu, razlog je što je za kupovinu prostora u našoj Poslovnoj zoni interes pokazuju ne samo tvrtke iz naše zemlje i Hrvatske, već i drugih zemalja regije i EU. Još da naša država daje poticaje na nova zapošljavanja, kako što rade u Srbiji, bili bi najpersektivnija poduzetnička zona u cijeloj regiji", uvjeren je Bebek.

Prema najavama granični prijelaz „Bijača" i gradilište autoceste u ponedjeljak će posjetit predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, federalni premijer Nermin Nikšić i direktor autocesta F BiH Ensad Karić. Bosna i Hercegovina do kraja sljedeće godine trebala bi izgraditi 110 od ukupno 330 kilometara autoceste na koridoru 5-C, zahvaljujući kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke( EBRD i EIB). U vremenu sve veće nezaposlenosti, siromaštva, nefunkcioniranja vlasti i političkih prepucavanja, gradnja autoceste, čini se, jedino je čime se vlasti u BiH i F BiH mogu pohvaliti.

DW.de