Hercegovina tuguje: Umro dr. Radoslav Jurilj

a žalost, napustio nas je onaj koji je mnogima od nas odgodio odlazak, dobri duh Posušja i ponos cijele Hercegovine, dr. Radoslav Jurilj.

Dr. Jurilj bio je jedan od najboljih internista suvremene hrvatske medicine čija mišljenja su se čekala i bila često tražena i u većim medicinskim središtima. Koautor je stručnog udžbenika Ehokardiografija , koji je upravo ovih dana trebao doživjeti svoje drugo izdanje nakon što je doslovce prvo izdanje razgrabrljeno među stručnim krugovima. No na žalost Rade to nije dočekao...

Riječ je o vrlo iscrpnom ehokardiografskom udžbeniku, napisanom na vrlo visokoj stručnoj razini. Autori su na četiri stotine stranica, s 281 slikom, 67 tablica i 93 relevantna literaturna navoda prikazali temeljnu kliničku kardiologiju kroz prizmu suvremene ehokardiografije.

Prim.dr. Radoslava Jurilj rođen je u Širokom Brijegu 1950.g. gdje se i školovao u svojim počecima. Nakon stjecanja diplome na Medicinskom fakultetu u Sarajevu specijalizirao je internu medicinu , te je poslijediplomske stručne seminare iz ultrazvuka završio u Zagrebu.
U Posušje je , tražeći posao, kao mladi liječnik doselio 1979.g. Tijekom dugogodišnjeg rada s pacijentima u Posušju i okolici , želeći unaprijediti zdravstvenu uslugu , dr. Jurilj odlazi na tečajeve i iz ultrazvučne dijagnostike.
Posebno ga je zanimala ultrazvučna dijagnostika iz područja srca. Otvaranjem internističke ordinacije, pacijentima je pružio širi spektar zdravstvenih usluga i to korištenjem ultrazvučnog uređaja za pregled svih organa i krvnih žila, te srca i srčanih krvnih žila.

Narod Hercegovine će ga pamtiti kao jednog od najboljih doktora koje su ovi krajevi ikada dali. Njegove dijagnoze i savjeti mnogima su spasili živote a počesto i nakon ugasle nade probudili novu. Zbog takvog talenta za dijagnostiku mlađe posuške generacije su ga odavno prozvale hercegovačkim dr.Housom. No iako ga život nije mazio i počesto je prema njemu bio više puta okrutan, dr. Jurilj je ostao čovjek nevjerojatno blage naravi. O njegovoj ljudskosti, strpljenu i odnosu prema pacijentima, svjedočit će tisuće onih koje je liječio...

Laka ti bila tvoja tvrda hercegovačka zemlja . I do viđenja doktore!

Obitelji i svima koji su ga voljeli iskrena ljudska sućut.

PoskokOnline team