Hercegovina se guši u otpadu zbog blokade Uborka

Smeće, Mostar, Imotski, Posušje, deponija, Smeće, Hercegovina, otpad, Smeće, blokada, Mostar, odlagalište smeća, deponija, uborak, uborak, Mostar, Smeće, Posušje, vodovod, Zagorje, Mostar, uborak, uborak, jp uborak
Komunalna poduzeća iz Širokog, Gruda, Ljubuškog te Parkova iz Mostara traže alternative za zbrinjavanje više tisuća tona otpada i prevladavanje trenutne situacije. Otpad se zbrinjava po bivšim šljunčarama u Bijelom polju te Bišće polju, kao i čitlučkom odlagalištu gdje mostarski Parkovi preko privatnih poduzeća deponiraju stotine tona komunalnog otpada iz Mostara. Neslužbeno se doznaje kako se otpad iz Mostara trenutno deponira u čitlučkoj boksitnoj jami.

Zapadnohercegovački otpad se deponira u Posušju ili završava u Bosni. - Nevjerojatno je da se jedno poduzeće može bez blagoslova stranke koja je postavila rukovodeći kadar poduzeća usuditi provesti blokadu čitave regije. Postavljaju se i pitanja zašto Komos nije već prije nekoliko godina otišao u stečaj iako je imao preduvjete za to i tko iz mostarskih stranaka stoji iza ovih planiranih nereda i stvaranja kaosa u regiji - kažu nam naši sugovornici.

Dovođenjem više od 200.000 građana Hercegovina u stanje mogućih epidemija i zaraza te odlažući otpad na divljim deponijima tužiteljstvo treba povući odlučne mjere i korake za kažnjavanjem tih istih osoba. Ne zaboravimo i platformaško Federalno ministarstvo okoliša koje stvaranjem regionalnih odlagališta daje veliku moć u ruke neodgovornih pojedinaca.

I ova strategija zajedno s pravilnicima za elektronski i ambalažnim otpadom iz Ministarstva okoliša se pokazala katastrofalna. Rješenje kraja blokade deponija Uborak se ne nazire, a Grad Mostar i Hercegovina tonu u otpadu.

Vecernji list