Hercegovina postaje veliko gradilište: Ozbiljno ulaganje u prometnu infrastrukturu

...Hereegovačko-neretvanske županije Ilija Cvitanović. Prema njegovim riječima, ministarstvo će uskoro u pregovore za kreditna sredstva u iznosu od oko 20 milijuna eura i to s EDRB-om, EIB-om i Izvoznom bankom iz Azerbajdžana.

Tako da bi se sljedeće godine, kako se ministar Cvitanović nada, trebalo započeti s ozbiljnijim ulaganjem u prometnu infrastrukturu u koju se uvijek pomalo ulaže i krpi, no sada će se ozbiljnije prionuti poslu.

"Riječ je o prvom značajnijem ulaganju što predstavlja višestruki značaj za našu županiju. Prioritet nam je cesta Mostar - Čitluk, a odmah potom i Čapljina - Neum te Rama Tomislavgrad", otkrio je Cvitanović planove svog ministarstva. A da ovo ministarstvo misli ozbiljno, govore i radovi na regionalnoj prometnici Mostar - Čitluk - Tromeđa, a prema Cvitanovićevim riječima, u županijskom proračunu za saniranje rupa na dionici regionalne ceste Čitluk - Tromeđa izdvojeno je 160 tisuća maraka. Naime, loši pokušaji sanacije na ovoj prometnici doveli su do toga da se nakon svake veće kiše stvori nova rupa što je dovelo do oštećenja ceste, piše Dnevni list.

"Na ovoj dionici, dakle od Mostara preko Čitluka do Međugorja, dnevno prođe i više od 15 tisuća vozila, a ovo područje nema niti jednu magistralnu cestu, oslonjeno je na regionalne ceste, a za njihovo saniranje nije uvijek bilo novaca, ceste su se održavale koliko su mogle", kaže Cvitanović. Ono što je bitno, kaže nadalje Cvitanović, jest da će se u vrlo kratkom roku napraviti dva kružna toka na regionalnoj cesti Čitluk - Tromeđa.

Riječ je o kružnom toku kod Lovačkoga doma, projekt je već izrađen, a radovi koji će zasigurno biti gotovi do početka rujna će koštati 280 tisuća maraka. No, ono što zasigurno sve Brotnjake zanima jest kružni tok na Tromeđi o kojem se priča 20 godina. "S realizacijom ovog kružnog toka počet ćemo najesen kada hodočasnička sezona bude pri kraju, kako ne bismo tijekom radova pravili smetnje u prometu prema Međugorju. A on će biti gotov do kraja ove godine", tvrdi ministar.

Spomenimo kako su u tijeku radovi i na saniranju 11 kilometara ceste Zvirovići-Tromecla i Čapljina - Zvirovići, a od ministra Cvitanovića Dnevni list doznaje kako će njegovo ministarstvo nastaviti financirati izgradnju pristupne ceste u Čerinu prema crkvi sv. Stjepana. "Nebriga za ceste na području naše županije njezino dugogodišnje neodržavanje dovelo je do toga da danas imamo ovakvo stanje. Ceste su preteča svega i preduvjet razvitka, održavamo li ih i ulažemo u njih, to će nam se višestruko vratiti", zaključio je ministar Cvitanović.