Hercegovina dobiva prve metre autoceste

...godine planiran je i početak radova na prvoj poddionici autoceste kroz Hercegovinu Kravica-Bijača, dugu 4,09 kilometara, potvrdio je za Dnevni list Ensad Karić, direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

Na taj način ove godine Hercegovina bi napokon nakon dugogodišnjih političkih prepucavanja trebala dobiti prve metre autoceste, a prema najavama, završetak ove poddionice trebao bi biti završen u roku deset mjeseci od početka gradnje.
Inače, navedena dionica počinje od odmarališta Kravice, a završava na južnoj granici s Hrvatskom u mjestu Bijača. Cijeli posao izgradnje financirat će se iz već potpisanog kredita s Europskom bankom za obnovu i razvoj. U sklopu ove dionice gradit će se i novi granični prijelaz, koji je pak predmet drugog ugovora.

Početak izgradnje

„Početak radova na ovoj dionici može se očekivati već početkom rujna, odmah nakon završetka godišnjih odmora, kazao je Karić. Cijeli proces eksproprijacije i tenderske dokumentacije počeo je još polovicom prošle godine, te su prvobitne informacije govorile kako bi sama izgradnja trebala početi još u proljeće 2011. Ipak, zbog određenih zastoja cijeli proces se malo oduljio, ali iz Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta navode kako je sada sve završeno, te je završetak svih aktivnosti uključujući i uvođenje izvođača radova poddionica Kravice-Bijača planirano u rujnu ove godine. Za izvođača radova na ovoj poddionici BH Konzorcija: Euroasfalt d.o.o. GP ŽGP d.d. i Hidrogradnja d.d. već je zatraženo i jamstvo za dobro izvršenje radova. Karića navodi kako je Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdalo urbanističku suglasnost za izgradnju navedene trase autoceste na koridoru Vc, a sredinom kolovoza očekuje se i izdavanje građevinske dozvole.

Četiri ugovora

Iako su mnogi navodili kako bi moglo doći do određenih problema zbog neformiranja novog Vijeća ministara BiH, Karić naglašava kako su navedeni radovi u nadležnosti FBiH, dok je izgradnja graničnog prijelaza kod Bijače u nadležnosti državnih vlasti. Navedena poddionica Kravice-Bijača izdvojena je jer postoji međudržavni sporazum BiH i Hrvatske da se čvorovi oko granice najprije završe. Ipak, ta poddionica autoceste samo je dio dionice Počitelj-Bijača. Navedena dionica duga je 21 kilometar, a njezina izgradnja podijeljena je u četiri ugovora. Uz već navedeni, slijedeća planirana poddionica jest Zvirovići-Kravice, koja će biti financirana iz kredita potpisanog s ERBD-om, poddionica Počitelj-Zvirovići dužine 9,98 kilometara i most Počitelj, dužine 1016 metara.

Pored političkih prepucavanja oko izgradnje autoceste kroz Počitelj, do određenih problema oko izgradnje ove dionice dolazilo je zbog zastoja u procesu eksproprijacije zemljišta. Naime, dok je taj proces u općini Ljubuški glatko tekao, u općini Čapljina dolazilo je do određenih zastoja. Ipak, prema svemu sudeći, trenutačno su svi problemi prevladani tako da napokon planirana mjesta za izgradnju neće zjapiti prazna, nego bi se najdalje do kraja rujna trebala čuti buka strojeva.

Milijarda maraka na čekanju

Europska banka za obnovu i razvoj i Europske investicijska banka te još neki manji kreditori već prije tri godine za izgradnju koridora Vc kroz BiH odobrili su oko milijardu maraka kredita. Iako je u nekim dijelovima BiH počela izgradnja autoceste, cijeli proces teče vrlo sporo te mnoga sredstva iz odobrenih kredita još uvijek nisu iskorištena, za što smo proteklih godina plaćali čak i milijunske kazne. Zbog svakodnevnog valjanja u dnevnopolitičkom blatu te dobro uhodane politike u BiH da se samo gledaju osobni i stranački interesi, Hercegovina, primjerice, još uvijek nema niti milimetra autoceste.

dnevni list.ba