Hercegovci nisu zatucani, oni su gospodo prosvijećeni

Hercegovina, Hercegovci
Mi koji smo tu stoljećima znamo tko smo i što smo ljudi koje krasi volja tvrda poput kamena na kojemu smo odrasli, ponos koji isijava iz svake pore napaćenoga naroda u borbi za svoja prava i opstanak, pregrmjeli smo godine gladi, bijede i neizvjesnosti, godine nakon ratova kada su se iživljavali na narodu kojemu je vjera u Boga i obitelj bila na prvom mjestu.

Lomili su nas ali nas kroz stoljeća nisu slomili i točno je svi se mogu predati Hrvat iz Hercegovine nikada- svjedočili ste tomu i u nedjelju kada su slike ispred Generalnoga konzulata Republike Hrvatske u Mostaru obišle svijet, kada su državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u BiH izašli na referendum i ponosno zaokružili ZA. Pitali smo ih zašto Za odgovor uvijek isti- To je jedino normalno, ne damo svoju djecu. I jesmo li zato gospodo zatucani, priglupi, neobrazovani, ne, ne slažem se s mišljenjem onih koji nas godinama i stoljećima stigmatiziraju, Hercegovci su prosvijećeni.

Ako ne daju svoju djecu gay parovima to je njihovo mišljenje i njihovo pravo, koje će ući i u Ustav, ako kažu da je jedino od Boga normalno da žena i muškarac rađaju djecu tako je i tko može dokazati suprotno odnosno da dva muškarca ili pak dvije žene iz svoje ljubavi mogu napraviti dijete neka to i dokažu."Čemu toliko mržnje i netrpeljivosti među onima koji su protiv braka"?- pita nas u redu ispred Konzulata u Mostaru baka koja strpljivo čeka dok joj vjetar bije u lice, a pokoja kišna kap pada na vjeđe. "Ne znam- odgovaram- što Vi mislite"? "Nesretni su zato su takvi, a da žive kako Bog zapovijeda ne bi se tako ponašali. Ovaj će ti referendum Za proći, stara sam , možda ne dočekam da uđe u Ustav , ali tvoja djeca hoće i ponosit će se našom odlukom danas, možda im nekada i spomeneš što sam rekla".

Nasmijala sam se baka kojoj je sva škola proistekla iz života, a nije niti svjesna da će osim moje djece za nju već danas čuti mnoga djeca i da, ponosim se njome i ponosit ću se dok sam živa Hercegovcima koji se ne daju slomiti koji su odlučno i svjesno kazali ZA brak, za obitelj, za djecu- to je naša svetinja i jesmo li zato manje vrijedni, jesmo li zato glupi, neobrazovani, zatucani. Ne gospodo, Vi koji pljujete po ljudskim kršćanskim vrednotama niste vrijedni moga pera, vi se trebate preispitati, Hercegovina niti u jednom trenutku nije rekla da je protiv drugih i drugačijih, protiv manjina, LGBT zajednica, neka svatko živi život kako misli da mu je najbolje, što se događa između tuđa četiri zida nas ne interesira sve dok nam ne dirate ono najvrjednije naše potomke.

To Vam je gospodo Hercegovina koju ste devedesetih godina prošloga stoljeća prozivali zbog mercedesa, bijelih čarapa i mobitela, a danas dvadesetak godina kasnije bijele čarape su vam in, mobiteli sastavni dio života, a tko ima mercedes faca je.

Danijela Šakota

glasbrotnja.net