Hercegovci će opet pokupiti priznanja

masline, maslinovo ulje, margarin, istina, lijek, smokve, maslinovo ulje, maslinovo ulje, recepti, maslinovo ulje, mljeveni papar, kurkuma, lijekovi, preventiva, RAK, maslinovo ulje,  hepatoprotektivno djelovanje, bolesti jetre, jetra, Bajakovo, limunov sok, maslinovoo ulje, limun, toksini u organizmu, čišćenje toksina, Oleum Olivarum, antibakterik, detoksikant, maslinovo ulje, List masline, maslinovoo ulje, maslinove grančice, ulja, masti, suhe smokve, smokve, maslinovo ulje, lijek, maslinovo ulje, Djevičansko ulje, preporuke, maslinovo ulje, njega lica, maslinovo ulje, masline, maslinovoo ulje, maslinovo ulje, masline, maslinovo ulje, Hercegovina, maslinovo ulje, zdravlje, maslinovo ulje, ekstra djevičansko, Krk, šećer, sojino ulje, istraživanje, maslinovo ulje

Sve tri uljare - uljara "Ramljak" u Tasovčićima kod Čapljine, pa uljara Poljoprivredne zadruge "Plodovi Mediterana" u Crnićima kod Stoca, kao i uljara tvrtke "Kiwi šport" na Mostarskim Vratima kod Ljubuškog, u punom su pogonu, piše Večernji list BiH.

Količine manje

Govoreći o berbi i preradi maslina, Zoran Andžić, tehnolog čapljinske uljare "Ramljak", kaže: - Ove godine s radom smo počeli 9. listopada, strojevi su, što se kaže, ‘full u funkciji', prvi randmani su negdje 10 do 12 posto, nema problema u radu, ulje je izvrsne kvalitete, samo što ga nema količinski. Ni blizu kao lani ni količinski, ni randmanski. Lani u ovo doba randmani su bili 13 do 14 posto", naglašava Andžić te na upit - što bi savjetovao maslinarima u pogledu berbe, nastavlja: "Pa ako hoćete baš kvalitetno ekstra djevičansko ulje, vrijeme berbe je do kraja idućeg tjedna, a od kasnije berbe dobijete djevičanska ulja. Recimo, kada su rane berbe masline su najteže, tehnički gledano, randmani su najmanji, što berete kasnije, masline se isušuju, imate manje kila, ali veći postotak ulja. Iz razgovora s maslinarima i agronomima uočio sam da se masline pune "cirka" do 20. listopada, i to je kapak, za neke prosječne godine, više ulja nema, samo je razlika u kilima u odnosu na randman - kaže. Ističe kako rane berbe daju pikantna ulja. - U našem narodu se kaže palala ulja, ljuta ulja, dok su, recimo, od kasnije berbe sladunjava ulja, ali ne sadrže one vitamine i one tvari k'o što imaju ulja rane berbe maslina - objašnjava.

Zatekli ga u uljari

Također, kategorije ovise o vremenu berbe. Sva tri ulja koja su u Hercegovini, ne mogu se nabaviti u trgovinama. - U trgovinama su ulja većinom od prerađene komine - kaže tehnolog Andžić. Gojko Gadže, jedan od maslinara koje smo zatekli u uljari, kaže kako mu se čini da je dobara kvaliteta. Da su masline slabije rodile potvrđuje i Slavko Ramljak, maslinar i vlasnik uljare, ali ističe da je kvaliteta plodova iznimna pa će tako i ulje biti iznimne kakvoće. Za očekivati je da će Hercegovci i ove godine pokupiti priznanja na različitim sajmovima.