Hercegovačka tradicija: Okusi stare Hercegovine - 28.02.2012

vino, alkohol, vino, Božić, život, uživanje, tradicija, Hercegovina, okusi, crno vino, vino, lijek, učinak, tradicija, Hercegovina, okusi, crno vino, linija, zdravlje, vino, Sarajevo, Jure Zovko filozof, znanstvenici, konzumacija alkohola, imunološka reakcija, kardiovaskularni sustav, piće, muškarac, mamurluk, Romantičarke, Otkrijete ženu po piću, koktel, trendy kraljice, hercegovački vicevi, vino, degustacija, alkohol, liječnik, alkohol, alkoholičar, alkoholizam, kalorije, vino, vodka, piće, vino, činjenice, piće, alkohol, wc, alkohol, konzumacija alkohola, alkoholizam, prestanak, crno vino, čaša, piće, alkohol, alkoholičar, konzumacija alkohola, vino, crno vino, kalorije, piće, crno vino, piti čašu vina svaki dan, crno vino, cigarete, zdravlje, gosti, Mostar, kafići, alkohol, hercegovac, gosti, istraživanje, vino, plodnost, konobar, konobari, pića, Katarina Zovko Ištuk, piće, raspoloženje, crno vino, zubi, istraživanje, alkohol, zdravlje, crno vino, teretana, crno vino
Ovo područje nalazi se pod direktnim utjecajem Jadranskog mora. Veliki je tu broj sunčanih dana. Mostar ima 2290 sunčanih sati, a južna Hercegovina je još sunčanija te spada u najsunčanije krajeve u Europi.

Zbog svega toga vinogradarstvo ovdje ima tisućljetnu tradiciju. O tome svjedoče mnogi povijesni arheološki spomenici još iz rimskog doba na kojima nalazimo uklesane listove vinove loze i grozdova. Prve zapise o hercegovačkim vinima nalazimo u srednjem vijeku u Povelji bosanskog kralja Tvrtka iz 1353. godine, koji kazuje kako je sa svojom pratnjom pio u Suhoj - danas Čitluku, izvrsno hercegovačko vino.

Posebno treba istaknuti zanimljivu neobičnost i jedinstvenu pojavu u svijetu: poznato Kameno vino. Ime je dobilo jer cijela plantaža vinograda niče iz čistog kamena, s minijaturnim primjesima zemlje. Na taj način ova neobično otporna loza crpi vodu kap po kap iz kamena. Ovakav odnos sorti i položaj vinograda koji je neprestano izložen toplom hercegovačkom suncu, bili su temelj za nebrojene nagrade Kamenom vinu. Kameno vino je svijetložuto-zelene boje, kristalne bistroće s 12% alkohola i ubraja se među vina najvišeg ranga. Ohlađeno na 10°C izvrsno prija uz jela od ribe, jela od pečenog i kuhanog mesa, kao i uz razne nareske i paprikaše.

Najznačajnija tradicionalna jela Hercegovine:

* Pura s kiselinom (palenta gusto ukuhana, kiselo mlijeko ponekad obogaćeno istopljenim maslom i bijelim lukom, tzv. lučinica)

* Raštika (gusta čorba od raštike, suhog mesa, geršla ili riže i krumpira)

* Divlje zelje (divlje zelje, sprema se na isti način kao raštika)

* Janjetina ispod sača (peke) ili s ražnja

* Japrak i dolma

* Riblji brudet (riječna riba, morska riba, služi se uz puru)

* Uštipci (Hercegovački uštipci se prave od gustog tijesta, i duguljasti se lijevaju na vruće ulje. Trebaju izgledati kao stopala i ne smiju se napuhati kao peksimeti, već moraju biti tanki i hrskavi. Tajna je u dodavanju rakije u tijesto, a služe se uz pršut i sir.)

* Kuke (divlje povijene šparoge, spremaju se svježe nasjeckane na salatu ili kao omlet s jajima. Važno je da se ne kuhaju jer tako gube vitamine. Prave šparoge nisu omiljene u Hercegovini i nazivaju se "Zmijske kuke".)

* Izlivač (uzljevača, izljevač itd... krumpir, luk i smjesa brašna i vode, papar i sol... izlijeva se u veću tepsiju kako bi bio tanak i hrskav. Služi se s kiselim mlijekom, mlaćenicom ili jogurtom)

* Starinski žuti kolač (recepti variraju, ali je jako bitno da se pravi od domaćih jaja i posipa šećerom u prahu, ponekad se dodaju grožđice, orasi ili suhe smokve).

[Ljubuski-online]