Hercegovačka Kalifornija

Stoga je cijela ta Dubravska visoravan nadaleko poznata po poljoprivrednoj proizvodnji i velikim obradivim površinama na kojima se podižu brojni nasadi voća i povrća. I sve to u nedostatku vode iz cjevovoda pa su se ljudi oduvijek na ovom prostoru snalazili uz pomoć bušotina ili pak dovozeći spremnike s vodom. Stoga je Dubravska visoravan i posebna po tome što tu nema "gradske vode" niti neke rijeke ili jezera iz kojih bi se crpila voda za navodnjavanje.

Ekonomski isplativo

Zato su poljoprivrednici i primorani kopati bušotine iz kojih crpe vodu za navodnjavanja, a oni koji to mogu kupuju vodu iz cisterni. "Naravno da su sretnici oni koji imaju svoje bušotine koje su, također, skupe dok se sve ne dovede do kraja. Zato su tu ukupni troškovi bušotine i pratećih crpki i opreme preko 10 tisuća KM, a ni voda iz cisterni nije jeftina ako bi je koristili za navodnjavanja. Zato se i puno očekuje od tog vodovoda koji ide iz Čapljine, a u konačnici će pokriti i područje općine Stolac tj. cijelu Dubravsku visoravan. Ostaje da se vidi koliko će on ustvari biti ekonomski isplativ jer je to pitka voda u cijevima koja se naravno plaća onoliko koliko se i potroši", govori nam Tiho Šimunović iz Donjeg Jasoča u stolačkoj općini,skoro na sredini Dubravske visoravni, dok obilazimo njegove i susjedne plantaže i druge zasade voća i povrća. Baš zbog te ekonomske isplativosti mnogi poljoprivrednici na Dubravskoj visoravni složni su u ocjeni da im je prihvatljivija "jeftinija" voda koja bi na Dubravsku visoravan stigla s lokaccije Rotimlje i Hodova gdje je već prije nekoliko godina u rad pušten vodovod za taj dio stolačke općine. Komentar smo zatražili i od stolačkog načelnika Stjepana Boškovića. "Primarni je taj vodoopskrbni sustav ‘Dubravska visoravan' koji ide iz Čapljine i kojim će vodu dobiti još i općine Stolac i dio Mostara.

Potrebno vremena

No, taj je vodovod još na teritoriju Čapljine i nije još došao do naših granica. Za sve to naravno treba vremena pa smo mi već odradili dosta posla na tim drugim manjim vodovodima kojim ćemo nadograditi spomenuti vodoopskrbni sustav "Dubravska visoravan", a koji će biti na toj ekonomskoj osnovi tj.plaćat će se potrošena voda. E zato ćemo sa ovim drugim manjim vodovodima, kao što su Rotimlja i Klokun, pokušati ublažiti cijelu tu situaciju i o ekonomskoj isplativosti i o svim drugim stvari. Već se dosta toga odradilo i pred nama je još dosta posla", istiće načelnik općine Stolac Stjepan Bošković. Opći je zaključak da će dolaskom "pravog" vodovoda Dubravska visoravan umjesto "hercegovačke Kalifornije" postati pravi mali Eldorado.

Izvor: vecernji.list