Herc iskrice: Zvijezde otišle, crne rupe ostale

epidemija, Vrgorac, iskrice, Hercegovina, Frano Vukoja

Zvijezde iz velikog svijeta otišle su iz Bosne i Hercegovine, a crne rupe ne daju se tako lako iz države dvaju entiteta i triju etniciteta. Otišla je Jolie u svoj filmski raj, a što je doli s rajom, malo koga brine. Eric Cantona vratio se na Zapad, a što će bit s Erama (i Bosancima) s ovoga svijeta i deset federalnih kantona, kao da je malo koga briga. Još važi ona: Brigo moja, prijeđi na drugoga! George Clooney klonio se od mogućeg kloniranja od strane onih njemu sklonih, a Robert de Niro nešto je drugo bir'o. Ali stigao je Jeremy Irons, glumac bez ile i ironije. Ubrzo otišao je u Dubrovnik, u milu i dragu slobodu, a Jere, Zlatko, Zvonko, Dragan, Božo, Vjekoslav, Fahrudin, Mile, Sulejman i ostali bh. političari u BiH plavo more mogu samo gledati iz mora bh. problema. Purivatra odradi blještav filmski posao, a u bh. političkom trileru sve se puri od političke vatre. Rekonstrukcija vlasti zapinje zbog raznih opstrukcija. A svaka opstrukcija zasniva se na konstrukcijama, pa se sve vrti u krug. Valja početi ispunjavati uvjete koje je pred BiH postavila Europska komisija, a rekonstrukcije, opstrukcije i konstrukcije funkcioniraju po načelu spojenih posuda i nespojivih sudova. Pa budi pametan! Stariji Hercegovci reći će: - U svita je pamet!

 

A tko išta pita običnoga svita, a ne drži se puno ni do savjeta velikog svijeta. Odakle poručuju da BiH treba malo više tolerancije i konsocijacije. U državi utemeljenoj na načelima daytonskog braka neki se i dalje ponašaju kao onaj bh. građanin kad se u bračnom savjetovalištu požalio na loš odnos sa svojom partnericom.- A zagrlite li koliko često svoju suprugu? - upitaše ga.

- Da, da, kad god vozim na rikverc - pojasni im.

Zbog svega toga raznih političkih potresa ima sve više i više. Je li zbog toga što je Balkan trusno područje, ili zbog starih bh. rasjeda i rascjepa. Ili samo zbog onih koji se ponašaju poput političara kad se u sred noći osjetio mali potres. Kako mora stalno biti budan, osjetio je malo drmusanje tla te viknu: - Tko to drma entitetom bez mene?! Koliko će vremena još proći da se konačno shvati da je BiH moguća samo na načelima ravnopravnosti naroda i zaštite manjina, stečevinama konsocijacijske demokracije. Modus vivendi, ili viva BiH?! Valja sve učiniti da se daytonski brak ne bi pretvorio u antidaytonski mrak, a ne bi valjalo da se s BiH dogodi kao s neženjom kad se ipak konačno oženio. - Jesi li se oženio? - pitaju ga.

- Jesam - dogovori.

- Mora da si imao jak razlog za ženidbu? - znatiželjni su.

- Oženio sam se jer mi se nije sviđala hrana po menzama - objasni im.

- A sad? - uporni su s pitanjima.

- Sad mi se sviđa - zaključi.

Država dvaju entiteta i triju etniciteta nalazi se na razmeđu svjetova, ali i susjedsko-komšijskih međa. No ne smije se radi mira u kući rušiti čitava kuća, ili napuštati kuća. Neće biti dobro ako svi u BiH dadnu oglas u novinama istog sadržaja: prodajem kuću, komšije gratis!Kako doći do tog modus vivendija, kako u BiH stvoriti održivi politički, ustavni, gospodarski i socijalni sustav? Treba pošteno staviti karte na stol, bez potkradanja, varanja i asova iz rukava te slično. Malo više iskrenosti i spuštanja lopte na zemlju te puno manje dignutih nosova dobro bi došlo svima, a ne samo njima. Pa se ne bi događale verbalne (ne)zgode, slične onoj kad Haso priča Muji: - Jučer kad sam tvojoj Fati pričao vic u liftu, od smijeha pala s kreveta! No, ne da se Mujo baš tako, uzvratit će toj smiješnoj verbalnoj (ne)zgodi. Bio je u parku s Fatom koja reče:

- Vidi, Mujo, one dvije ptice kako se ljube na grani, zašto ne bismo i mi tako? - upita Fata.

- A što ako pane grana?! - uzvrati Mujo.

 

Piše: Frano Vukoja/vecernji list