HBŽ nastavlja plaćati Sveučilište

Studenti Sveučilište Mostar

... Vlada HBŽ-a se na svojoj posljednjoj sjednici odrekla dijela prava nad Sveučilištem u Mostaru. Naime, Vlada HBŽ-a je utvrdila prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na prijenos suosnivačkog udjela nad Sveučilištem u Mostaru te odluke o prijenosu suosnivačkog udjela nad Sveučilištem u Mostaru u korist Hercegovačko-neretvanske županije i uputila u Skupštinu na daljnje postupanje, piše Večernji list.

Preuzimanjem suosnivačkih prava nad institucijom čije se sjedište nalazi na području HN županije želi se konačno urediti suosnivačke odnose nad Sveučilištem u Mostaru i poboljšati rad iste. Kako ističu iz Vlade HN županije, i ove godine je iz proračuna ove županije za Sveučilište u Mostaru izdvojeno više od tri milijuna KM, tako da će se na ovaj način, odnosno preuzimanjem dijela suosnivačkih prava od HB županije nakon dugo godina i pravno urediti ovo područje.

Prema riječima premijera HBŽ-a Branka Ivkovića, odluka koju je utvrdila Vlada sada ide na Skupštinu HBŽ-a. "Sad ta odluka u kojoj stoji da se mi odričemo tih 4 posto naših suosnivačkih prava nad Sveučilištem u Mostaru i prenosimo ih na HNŽ ide na Skupštinu koja će donijeti konačnu odluku", kaže Ivković. Dodaje kako ne očekuje nikakve komplikacije prilikom usvajanja ove odluke budući da je ista na sjednici Vlade usvojena jednoglasno. Kada je u pitanju financiranje Sveučilišta u Mostaru, ova odluka, tvrdi Ivković, barem kada je u pitanju ova županija, ne mijenja ništa.

"Prema statutu Sveučilišta u Mostaru, mi bismo godišnje trebali izdvajati oko tri milijuna maraka, a mi izdvajamo 600 tisuća maraka. Mi ćemo i dalje nastaviti isti iznos davati Sveučilištu u Mostaru", tvrdi Ivković.

Podsjetimo, u isto vrijeme kada je HN županija preuzela suosnivačka prava nad Sveučilištem u Mostaru preuzeta su i osnivačka prava nad Univerzitetom "Đemal Bijedić" koji se također nalazi u Mostaru, a koji do tada nije imao nikakvog osnivača. Na ovaj način Skupština HNŽ-a je spasila ovu visokoobrazovnu instituciju jer im je omogućen završetak procesa integracije. Inače, na posljednjoj sjednici Vlade HBŽ-a usvojena je odluka o usvajanju programa utroška sredstava ostale potpore pojedincima - pripravnici utvrđenog proračunom HBŽ-a za 2014. godinu u Ministarstvu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih.

Usvojenim programom odobren je ukupan iznos od 600.000 konvertibilnih maraka za zapošljavanje 50 pripravnika i 50 volontera. Utvrđeni su i u skupštinsku proceduru upućeni prijedlog zakona o policijskim službenicima HBŽ-a i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim polovima HBŽ-a. Nakon provedenog natječaja za izbor i imenovanje člana Upravnog vijeća Federalnog zavoda za MIO iz HBŽ, sačinjenog izvješća Povjerenstva za izbor člana ovoga Upravnoga vijeća po provedenom natječaju i preporuke ovoga Povjerenstva, predloženi kandidat Mirko Mihaljević rješenjem je imenovan novim članom Upravnog vijeća Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje iz Hercegbosanske županije.