FOTO  Tihaljina: Jaslice u filijalnoj crkvi na Puteševici autora Ivana Vranješa

božićne jaslice, jaslice, tihaljina
U tom smislu pokušavam ispričati priču koja je aktualna sa jasnom porukom . Upravo poruka Božića je ono što nas čini boljima ukoliko se ponašamo u skladu sa tom porukom. Objava i dolazak Boga k nama trebala bi nas potaknuti na promišljanje o našem životu potaknuti nas na neke korake koji nam se ponekad čine nedostižnima „samo smo ljudi".

Piše: Ivica Vranješ/grude-online.info

Vođen nekako takvim promišljanjima kako jaslice trebaju odražavati današnjicu svake godine pokušavam prikazati stanje današnjeg društva općenito i objavu Malog Boga danas.

Ovogodišnje jaslice imaju slojevitu priču koja se može ispričati kroz nekoliko dimenzija. Ukratko jaslice sadržavaju elemente današnjeg svijeta prikazujući razvijeni dio ( „zapadna civilizacija"), zemlje trećeg svijeta i nekakvu protutežu u ekonomskom i vojnom smislu (Kina, Rusija, ..) i dio koji prikazuje samo rođenje Isusa prije 2017 godina.

Jedna dimenzija priče vezana je za prirodna bogatstva koja simbolizira voda koja je prikazana u razvijenom svijetu uklopljena u neke okvire (iako voda ne voli okove zbog strukture molekule meandrira,....), u zemljama sa manjim stupnjem razvoja voda je još nekako u prirodnim okvirima ali dosta zagađena. Voda se može promatrati i kao: izvor života,energetski potencijal, sastavni dio nas,..

Poruka: Prirodna bogatstva su dar prirode (Boga) i nitko ih nema pravo uokviriti ili uništavati.

Drugi dio priče vezan je za sami tehnološki razvoj koji nas je doveo na prag 4-te Industrijske revolucije.

U današnjem svijetu koristimo: robote , virtualnu stvarnost, komunikacije,...kao nešto što je samo po sebi dano. Jasno uporaba tehnologija svakako je dobra ukoliko se koristi u prave svrhe. U vremenu kada imamo sve te mogućnosti koje nas čine „mislimo" savršenima nismo u stanju sagledati stvarno stanje stvari. Upravo danas kad imamo sve tehnološke mogućnosti termini koji se najčešće čuju u javnosti s: RAT, TETORIZAM, GLAD, BOLEST, NASILJE, ... koji nas trebaju potaknuti na razmišljanje.

Tehnologija iskorištena na krivi način predstavlja opasnost kao i svaka novina koja ima negativne i pozitivne stvari. Znači čovjek prema darovanoj slobodi koja dolazi od Boga ima mogućnost upravljanja svim procesima. Tehnologija pa i roboti sami po sebi su „glupi" nemaju mogućnost razmišljanja (Umjetna inteligencija), tu mogućnost ima samo čovjek koji je punoooo više od stroja.

Bez obzira na sve mogućnosti i tehnologije nismo u mogućnosti zaustaviti prirodne nepogode i sl.

Poruka: Tehnologija treba biti na dobrobit svim ljudima (primjeri: edukacija, medicina, razvoj,..), a ne u negativnom smislu za izazivanje sukoba i slično.

Upravo ta polarizacija odnosno raslojavanje svijeta prikazano je u jaslicama sa elementima koji karakteriziraju svaki od tzv dijelova svijeta.

U tom dijelu prikazana je zemlja kao jedna od planeta u beskrajnom Svemiru kojeg je gospodar upravo Bog.

Kroz suvremenike crkve a ove godine to je Majka Tereza imamo poruku Božića svaki dan, upravo jedan od odgovora kojeg je dala na novinarski upit je nit vodilja za ovogodišnje jaslice:

Jednom je jedan novinar pokušao isprovocirati Majku Terezu:

"Majko Terezo, vi sada imate sedamdeset godina. Kada umrete, svijet će izgledati isto kao i prije vas. Nakon svega truda koji ste uložili što se promijenilo u svijetu?"

Bez imalo nestrpljenja i s osmijehom koji osvaja odgovorila mu je:

"Znate, nikada nisam htjela promijeniti svijet. Samo sam nastojala biti kapljica čiste vode u kojoj će se moći zrcaliti Božja ljubav. Čini li vam se to mala stvar? "

Kao što se često događalo, u prostoriji nastade tajac. Nitko se nije usudio ništa reći.

Majka se Tereza iznova okrenu prema novinaru pa mu reče:

"Zašto i vi ne pokušate biti kapljica čiste vode? Onda bi nas već bilo dvoje. Jeste li oženjeni?"

"Da, Majko Terezo."

"Kažite ovo i svojoj supruzi. Onda će nas već biti troje. Imate li djece?"

"Da, troje."

"Ispričajte to i svojoj djeci. Onda će nas već biti šestero."

Razmislimo i pokusajmo svi biti kapljica vode....

Slika prikazuje dječaka zagledanog u svemir koji stoji na knjigama, upravo ovaj dječak trebao bi predstavljati čovječanstvo zagledano u svemir. Nekako mi se čini da većina ljudi previše gleda prizemno zbog nekih preuzetih pravila ponašanja , utrkom sa vremenom a ustvari sa samima sobom se natječemo. Kako je u jednoj priči lijepo kazano čovjek nije stvoren kao kokoš koja kopa po blatu, čovjek je poput sokola stvoren za visine.

Upravo dječak sa slike pokazuje nam kao je vrlo lako pogledati prema „gore" i doživjeti pravo svijetlo koje jedino dolazi od Boga.

Za mene slika simbolički predstavlja svakog od nas a znači sa pouzdanjem u Boga i preko znanja sadržanog u knjigama samo Svemir nam je granica.

Osnovna poruka za nas je da samo pogledamo oko sebe i budemo upravo „kapljica čiste vode" a pošto molekula vode ima takvu strukturu za tili čas bit će puno KAPLJICA.

NAPOMENA: Jaslice sadržavaju sve ove detalje koje je potrebno pojasniti da bi shvatili ideju i samu realizaciju jaslica