FOTO  Svečano zatvoreni 52. Šimićevi susreti

Šimićevi susreti, Grude
Zadnji dan manifestacije započeo je susretom književnika s učenicima u osnovnim i srednjoj školi općine Grude. Sv. misu slavio je drinovački župnik fra Bože Milić. Program svečane akademije vodila je Maja Lasić, koja je večer započela Šimićevom Opomenom, a himnu je otpjevao zbor Osnovne škole Drinovci. Saborski zastupnik Goran Marić obratio se prisutnima u ime pokrovitelja ovogodišnjih Šimićevih susreta predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke.

Predavanje o A.B. Šimiću održao je akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske. Akademik Damjanović osvrnuo se posebno na matičina izdanja Šimićevih djela kroz povijest. Matica hrvatska je još 1933. godine kao svoje izvanredno izdanje ponudila Šimićeve Izabrane pjesme, a Matičin poznati niz Stoljeća hrvatske književnosti prije tri godine pod istim je naslovom izdao dvije Šimićeve knjige. Između ta dva izdanja bilo ih je s Matičinim znakom još nekoliko, rekao je akademik, 1933. Matica je objavila knjigu na njemačkom s dvije Šimićeve pjesme, 1963. u poznatom nizu Pet stoljeća hrvatske književnosti kao 99. knjiga pojavio se izbor proze i poezije A.B. Šimića. Godinu dana kasnije 1964. u Maloj knjižnici Matice hrvatske kao 23. knjiga pojavila se Šimićeva pod naslovom Pjesme i eseji. Matica je 2008. u Parnas biblioteci izdala Izabrane pjesme A.B. Šimića. Najopsežnije Matičino predstavljanje Šimićeva djela desilo se u sarajevskom ogranku MH, koji u svom ciklusu Hrvatska književnost Bosne i Hercegovine u 100 knjiga kao 22.,23., i 24. knjigu nude opsežan izbor Šimićevih djela - u jednoj knjizi stihova i dvije knjige proze. Iz ovoga vidimo da je Matica poklanjala doličnu pažnju pjesniku za koga se uvijek ističe da je među najboljim u ukupnom trajanju hrvatske pjesničke riječi, zaključio je akademik Damjanović.

Večer su uljepšale i glazbene točke klape Bratovština. Nagradu za najbolje mlade pjesnike do 25 godina dodijelio je Draženko Vranješ predsjednik Općinskog vijeća Grude, a dobitnice su Mia Prlić, Petra Rupčić i Martina Pandžić iz osnovne škole. Iz srednje škole dobitnice su Ivana Kalfić, Nera Meliš i Anamarija Čolak. Dobitnica nagrade sa sveučilišta je Martina Radoš sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.
Nagradu Antun Branko Šimić, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne dobio je Ante Zidrum za roman Učiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914.. Nagradu mu je dodijelio predsjednik DHK H-B prof. Ivan Sivrić. Zidrum je rekao da je do sad dobio mnogo nagrada, ali da mu ova zbog samog imena mnogo znači, kao i zbog činjenice da su mu je dodijelili kolege. Večer su svojim stihovima obogatili i pjesnici Marina Kljajo Radić, Miljenka Koštro Tomislav Žigmanov, Miroslav Mićanović i Dragan Marijanović. In memoriram prof. Krešimiru Šegi izrekao je književnik Miro Petrović. Posljednju zahvalu svima sudionicima, organizatorima i posjetiteljima ovogodišnjih, iznimno posjećenih susreta dao je predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj. Na kraju večeri voditeljica je prisutne pozvala na izložbu učeničkih radova i prigodni domjenak.