FOTO  Svečano otvoren Hrvatski kulturni dom Antun Branko Šimić

dom antun branko simic

Prisutne je na početku večeri pozdravio predsjednik Matice hrvatske ogranak Grude Mario Bušić, osvrnuvši se na staru knjižnicu koja je otvorena 1966. godine i čiji prostor više nije bio adekvatan. Bušić je rekao da je bilo vrijeme da Grude dobiju kulturni dom.

Prisutnima se obratio i načelnik Ljubo Grizelj naglasivši da je ovo samo dio onoga što aktualna vlast želi uraditi na kulturnom planu, te da je knjižnica i kulturni dom dar općini za njen šezdeseti rođendan.

Čast da otvori knjižnicu i kulturni dom  dopala je kulturnom atašeu francuskog veleposlanstva u Sarajevu gospodinu Lucu Veyriu.

O knjizi Au bord du monde prevoditeljice i književnice Martine Kramer govorile su Drinka Pandžić Kuliš i Mara Pezo. Drinka Pandžić Kuliš dala je stručni osvrt na prevedene Šimićeve pjesme. Šimić je volio čitati francusku poeziju i zasigurno bi bio zadovoljan ovim prijevodom svojih pjesama, rekla je Pandžić Kuliš.

Profesorica Mara Pezo nadahnuto je pročitala Šimićevu pjesmu Mati na francuskom jeziku, a večer su uljepšale učenice Osnovne glazbene škole Grude svojim glazbenim izvedbama. Program je uspješno vodila Mirjana Vlašić Mima.