'Program u kući': Pokrenut projekt pomoći starim i nemoćnim u Grudama

pomoć za starije i nemoćne

Šest nezaposlenih žena u Grudama dobiva priliku. Brinut će o starim i usamljenim osobama koje žive u izoliranim -uvjetima.

Četiri domaćice imat će obvezu posjetiti ih – pomoći im u kućanskim poslovima i na kraju ono najvažnije – podružiti se.

Ta pomoć će podrazumijevati da će one održavati higijenu prostora, njihovu osobnu higijenu, pomoć pri hranjenju, unošenju ogrijeva, nabavku namirnica, plaćanje računa, oni koji ne mogu da im donesu lijekove, izavde recepte. Eventualno još šetnja, čitanje, izjavila je Draženka Prlić, koordinatorica programa pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama.

U svemu će im pružati podršku dvije socijalne radnice. Ovim programom pomoći u kući starijim i usamljenim osobama općina Grude želi podići kvalitetu života u ruralnim područjima, piše jabukatv.

Mi smo gledajući što drugi rade i zahtjeve s terena došli na tu ideju da organiziramo službu da pomognemo tim ljudima.

Da žive tamo gdje su rođeni, gdje su cijeli svoj život živjeli i radili dok su bili sposobni, sad kad više ne mogu, da im omogućimo da tu u svojoj kući imaju jednu kvalitetu života, kazao je načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

Već 28 osoba izjasnilo se da trebaju pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Gerontodomaćice obilazit će ih dva puta tjedno. Poslovi će ovisiti o individualnim potrebama.

Cilj projekta je da ti ljudi što duže živi u svojm domovima i da se osjećaju prihvaćeno od društvene zajednice i da su socijalno uključeni, da dobiju adekvatnu skrb i da se izbjegne njihov smještaj u domove, dodala je Draženka Prlić.

Program će trajati 12 mjeseci. 150 tisuća maraka općina je već osigurala. A ono što se platiti ne može – je empatija koje je sve manje prema slabijima i nemoćnima.