Održana folklorna večer u Ružićima

Ni jak pljusak prije početka same smotre nije uspio poremetiti planove organizatora. Program je započeo u 20.30 sati mimohodom folklornih društava, a nakon toga s par prigodnih riječi obratio nam se predsjednik društva gosp. Ivica Iličić, te župnik župe Ružići fra Ivan Marić, koji je i blagoslovio sve prisutne.

Na binu su prvi stupili najmlađi članovi HKUD „Sv. Ivana Krstitelja" koji su otplesali taraban i trusu, nakon njih uslijedila je muška i ženska ganga, te nastup starijih članova društva koji su izveli splet kola Hercegovine. Nakon domaćina na pozornicu su izašli naši dugogodišnji prijatelji iz Tijarice, odnosno KUD „Tijara" iz Tijarice kod Trilja. Nastupili su sa Cetinskim kolom. Prvi put sa nama ove godine bilo je kulturno-umjetničko društvo „Bobovac" iz Kaknja. Po drugi put na binu su izašli domaćini, HKUD „Sv. Ivan Krstitelj" Ružići, koji su nas sve oduševili sa poznatom hercegovačkom poskočicom „Linđo".

Nakon domaćina predstavili su nam se sa gangom, spletom kola Hercegovine, te izvedbom na guslama članovi HKUD „Sv. Marka" iz Klobuka. Nakon naših susjeda iz Klobuka, uslijedio je nastup KUD „Sitan Tanac" iz Šujice, a nakon njih mogli smo vidjeti tradicionalne pjesme i plesove HKUD „Kočerin" iz Kočerina, HKUD „Sv. Ante" iz Cima kod Mostara i HKUD „Rama" iz Rame. Na smotri folklora u Ružićima nastupili su i naši susjedi kojima je ovo prvi javni nastup, a to je HKUD „Tihaljina" iz Tihaljine. Društvo je osnovano tek ove godine. Kao točku na i sve prisutne oduševili su članovi KUD-a „Tijara" iz Tijarice koji su izveli završno kolo iz opere Jakova Gotovca pod nazivom Ero s onog svijeta.

Nakon nastupa KUD-ova slijedila je dodjela zahvalnica i razmjena darova za sve koji su nastupali, a nakon toga zakuska, pjesma i ples do dugo u noć.


HKUD „Sv. Ivan Krstitelj" iz Ružića već idući vikend putuje na smotru folklora pod nazivom „Dani komina, pure i bronzina" u Tijarici, 06. kolovoza društvo putuje u Slunj na „Dane grada Slunja", a 13. kolovoza pjevačka skupina KUD-a i gangaši nastupaju u Cisti Velikoj, na petom festivalu „Uz gangu i bukaru".

grude-online.info