Održan okrugli stol o gangi

ganga
U prepunoj grudskoj dvorani, koju su popunili istinski zaljubljenici u fenomen gange, moglo se tijekom znanstvenih izlaganja čuti niz izuzetno zanimljivih i novih stvari kada je ganga u pitanju.

Na početku večeri s nekoliko riječi o gangi nazočne je pozdravio mr. Mario Bušić, predsjednik MH Ogranak Grude.

Dobrodošlicu gostima i uspješan rad Okruglog stola poželio je i načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. Organizatori Okruglog stola bili su Institut za etnologiju i folkoristiku iz Zagreba i Matica hrvatska - Ogranak Grude. Sve riječi koje se izgovore i napišu o ovom izuzetnom događaju malo su u usporedbi s onim što se moglo uživo čuti. Ganga se, po tvrdnjama dr. Anđelka Mijatovića, pjevala od Biokova i Mosora, preko Neretve, Cetine, Uskoplja, Livna, Kupresa, Ivan-planine, Kalinovika, Foče, Stoca i Nevesinja, a godina njenog nastanka je oko 1900. godine, po njemu to je višeglasni glazbeni izričaj.

Dr. Anđelko Mijatović već je izdao knjige o gangi, te je prikupio i zapisao preko 10 tisuća gangi, a prema njegovim spoznajama nastalo ih je oko 100 tisuća.
Druga znanstvenica koja je govorila o gangi bila je dr. Ankica Petrović. Uglavnom je govorila o kontroverzama koje su se vezale uz gangu kao i njenoj umjetničkoj vrijednosti. Rekla je kako je ganga pjesma komunikacije, te se posebno osvrnula na gangu koju gangaju žene.

Dr. Nikola Buble, profesor iz Splita, zaključuje o gangi kao o samorodnoj formi, te o potrebi sociološkog pristupa prilikom istraživanja o njenom nastanku.

Ante Kraljević naglasio je da postoji cijeli niz pretpostavki o nastanku riječi ganga, što je u nastavku svoga kazivanja obrazlagao.

Novinar Mladen Vuković kazivao je o poetici gange, te njenom vrednovanju u novom trećem tisućljeću. Postoje uvrštavanja gange na najnovije glazbene spotove.
Dr. Joško Ćaleta, jedan od voditelja ovog okruglog stola govorio je o zainteresiranosti stranaca koji su istraživali gangu. Posebno je istaknuo Njemca Dieter Christensena.
Dr Ines Prica pričala je o gangi kao o tabuu, kao i o njenoj poetskoj vrijednosti.

Novinar Tomislav Matković, koji izuzetno uspješno kroz svoj rad promovira gangu, govorio je o iskustvima vezanim na istraživanjima o gangi, kao i o teritorijalnim odrednicama same gange.

Gangale su gangaške skupine iz Gruda, Posušja i Imotskog.

S.M./Boboska.info