Nino Raspudić gostovao na tribini GRUM-a

grum, Nino Raspudić
U dupkom ispunjenoj kinodvorani u Grudama, sinoć je održana tribina na kojoj je gostovao prof. dr. Nino Raspudić. Tribina znakovitog naziva GRumovanje sa Ninom Raspudićem, održana je u organizaciji Grudske udruge mladih (GRUM), koja je nedavno osnovana i koju većinom čine studenti.

Na početku tribine prisutne je, u ime organizatora, pozdravio Stanko Pralas, te poželio dobrodošlicu gostu.

U uvodnom dijelu Raspudić se, nakon kraćeg predstavljanja, na sugestiju moderatora, osvrnuo na negativne komentare koji kruže portalima i Internetskim forumima, te ih elegantno demantirao. Nakon toga prešlo se na aktualnu političku situaciju u BiH, izboru predsjednika vijeća ministara, nelegalnom izboru vlade, ulozi međunarodne zajednice i visokog predstavnika.

Također riječi je bilo o odnosu RH prema Hrvatima u BiH i o ulozi hrvatskih političkih elita prema sunarodnjacima izvan Hrvatske. Govorilo se i o percepciji Hrvata iz RH prema Hrvatima u BiH, o sramotnim presudama generalima Gotovini i Markaču, kao i rušenju stereotipa o Hercegovcima.

Na sve ove teme Raspudić je davao konkretne i nedvosmislene odgovore i sa dozom humora i optimistične ironije, bez pretjeranog dociranja, postavio teze o hrvatskoj borbi za ravnopravnost, te ih lucidno i argumentirano obranio. Kao jedan od rijetkih društevno-političkih analitičara, i rijetkih ljudi uopće, uspjeva detektirati i analitički povezati društvene i političke pojave i u njima implicite sadržane anomalije. Raspudić je još jedanput pokazao, na svom vlastitom primjeru, kako se izdići iznad svakodnevnih medijskih senzacija i njihova banalnog značenja.

A mladim je Gruđanima, kao i svima nama dao smjernice u borbi za jednakopravnost. Na kraju je publici bilo omogućeno sudjelovanje u raspravi postavljanjem pitanja. Iz publike su se mogla čuti većinom pitanja o današnjoj situaciji, budućnosti, a jedan je posjetitelj kazao kako smo davno postavili dijagnozu, ali još neznamo lijek, na što je Raspudić odgovorio da svatko treba dati svoj doprinos u onome u čemu najviše može; Pa tako onaj tko zna pametno pisati da nešto pametno napiše, tko zna pametno govoriti da nešto pametno kaže. A onaj tko ne zna šta bi, može dići ''guzicu'' i ići prosjedovati. Ovaj zadnji odgovor bio je kritički indikativan, jer se na nedavnom prosvjedu ispred zgrade u zapadnom Mostaru, u kojoj se održavala sjednica nelegalne federalne vlade, okupilo svegaDVA (2) prosvjednika.

tekst i foto: grude-online.info