Kupresu s ljubavlju Volimo te naš Sibiru mali

Kupres, Grude, branitelji
...Juri Tomasu i Mariju Tici se rodila ideja kako i na koji način dostojanstveno obilježiti okruglu, 20. godišnjicu oslobođenja Kupresa, imajući naravno u vidu činjenicu koliko je Kupres vezan uz Grude, kako i na koji način dostojanstveno odati počast svim poginulim i nestalim grudskim te svim ostalim hrvatskim braniteljima.

Ovogodišnje obilježavanje oslobođenja Kupresa nije bilo posebno samo zbog toga što se radi o "okrugloj", 20. obljetnici, nego i zbog toga što je proteklo u snažnim porukama upućenim vlastima u BiH, ali i vlastima u Hrvatskoj, prije svega zbog prosvjeda stopostotnih invalida pred Ministarstvom branitelja u Savskoj ulici. U Kupres je tako u ponedjeljak stiglo stotine branitelja iz cijele Herceg-Bosne, ali i iz Hrvatske, iz Vukovara, Osijeka, Zagreba, Splita, Dubrovnika, Petrinje, Imotskog, Čavoglava itd. Tim više, na realizaciju „Karavane -Volimo te naš Sibiru mali" nije se dugo čekalo.

U nedjelju 02.11.2014. godine sve je bilo spremno za polazak na Kupres; Četiri vrste jela - čobanac, pečeni odojak, kozle „na lešo", hercegovačka tava, - ukupno oko 450 obroka te dvjesto litara vina, deset bačava točenog piva, sokova, vode, sve za našu braću kuprešake i ostale goste iz svih dijelova Herceg-Bosne i Hrvatske.

Četveročlana ekipa iz Tihaljine koja je bila zadužena za funkcioniranje karavane, Jure Tomas, Veljko Perić, Ante Mlinarević (Toni) i Nikola Rašić sa kompletnom logistikom se uputila i sretno stigla u popodnevnim satima u Kupres 02.11.2014., na veliko oduševljenje domaćina koji su nas istinski ugostili i dočekali te nam pripremili ogromni i prelijepi apartman za prenoćište.

Uzgred, domaćini kuprešaci su dugogodišnji prijatelji i poznanici Jure Tomasa i Veljke Perića. Tu večer je slijedilo organiziranje, postavljanje karavane, planiranje te druženje uz pjesmu, vrhunac prekrasne atmosfere nastao je kad se pojavio Marko Perković Thompson. Prilično umorni a znajući što trebamo odraditi za ponedjeljak, 03.11.2014, šef karavane kako smo ga u šali zvali, gospodin Jure Tomas je izdao zapovijed „valjalo bi poći leći", ustajanje ujutro u 07.h vojsko !

Svanuo je i ponedjeljak, stigli su i ostali učesnici karavane, također tihaljčani, Damjan Ančić koji je bio zadužen za pripremanje „hercegovačke tave" koja je uistinu bila atrakcija sa svojim obujmom, Boro Vranješ (Bralić) zadužen za pečenog odojka te Vinko Tomas i Mate Kordić koji su pripremali kozle na lešo, stigao je i čobanac kojeg je skuhao Robo Leko iz Mamića, sve teče „ko podmazano".

Nakon mise koja je počela u 11.00 sati koju je predvodio kupreški župnik don Marko Tomić, uz koncelebraciju nekoliko svećenika upriličen je svečani pobjednički mimohod branitelja kupreškim ulicama, nakon toga slijedila je svečana akademija, povodom 20. obljetnice oslobođenja Kupresa, ali i 8. godišnjice utemeljenja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR Herceg-Bosne.

Oko 13.00 sati stižu i prvi gosti, pored grudske karavane smješteni su i ostali sudionici, kuprešaci peku vola, tomislavgrađani kuhaju kupus, Čavoglave spremaju srdelu, dubrovčani brudet, vojska sprema grah itd, sve navedeno je smješteno u krugu između doma kulture i doma zdravlja spremno da ugosti sve sudionike obilježavanja 20. godišnjice oslobođenja Kupresa.

Prekrasna atmosfera, stiže mnoštvo branitelja, upravo dolaze i naši dragi generali Stanko Baja Sopta i Željko Glasnović, Zlatan Mijo Jelić, tu je i izaslanstvo OS BiH u sastavu; brigadni general Tomo Kolenda, brigadiri Slaven Galić i Davor Jurić, pukovnici Ivan Spajić (Bilogić), Dinko Ivković i Mijo Šteko te brojna izaslanstva braniteljskih udruga, ali i političari iz Republike Hrvatske, Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4.gardijske brigade, komodor Ivica Tolić, Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, zatim dopredsjednik Udruge Ivica Glavota, ujedno predsjednik Udruge specijalne jedinice policije BATT- Split, ljudi koji su od početka uz suborce na prosvjedu pred Ministarstvom branitelja u Zagrebu. Također, došlo je izaslanstvo IX. bojne HOS-a "Rafael vitez Boban" predvođeno pukovnikom Markom Skejom i bojnikom Mićom Ćukom, te Ivica Bubić, predsjednik Udruge 6. domobranske pukovnije, tu je i Željko Dilber, izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, te Ivan Penava, tu je i Marko Perković Thompson, prekrasno, jedan od domaćina mi reče (Tuna), da trenutno ima oko dvije tisuće gostiju.

Dolaze i gruđani u velikom broju, Marinko Sosa Zvijezda, gradonačelnik Općine Grude gospodin Ljubo Grizelj, predsjednik OV Grude Dražen Vranješ, ministar branitelja ZHŽ Mladen Begić, predstavnici HVIDRA-e i Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata općine Grude; Slavko Mikulić, Zdravko Marić, Mario Tica uz veliki broj branitelja iz Gruda, tu su i vukovarci Krešo Čolak (Manjača) i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, dolaze i tihaljčani, predsjednica HKUD Tihaljina gospođica Margita Kolak sa svojom ekipom iz HKUD-a , predivna atmosfera, pjesma se ori sa svih strana, druženje i naravno degustiranje pripremljenih jela i pića.

Kako se noć spuštala nad Kupresom i sve je hladnije, gosti lagano odlaze, pale se vatre tako da je onim najupornijima toplije. Tihaljska četvorka zadužena za karavanu sinkronizirano privodi svoju misiju kraju, toči se zadnja bačva piva, lije se zadnji litra vina servira se zadnja porcija hrane, pomalo umorno ali s velikom radošću u srcu.

U 22.00 sata krećemo u Hotel Knez na zasluženi odmor uz okrepu kavom, čajem i kojom žesticom uz, naravno druženje s domaćinima.

Svanuo je i utorak, 04.11. 2014., treba sve spakirati, očistiti, već u 10.00 sati sve je spremno, slijedi samo pozdravljanje s domaćinima ali domaćini i braća kuprešaci odugovlače jer su oduševljeni našom gestom, „našom grudskom pričom", našom karavanom. Vadimo se na način da trebamo stići na svetu misu za sve Hrvatske branitelje koja počinje u crkvi Svete Kate u Grudama u 16:00 sati na kojoj smo i prisustvovali, tu je i ovoj priči kraj.

Koristimo priliku zahvaliti se svima koji su na bilo kakav način pomogli realizirati projekt; KUPRESU S LJUBAVLJU: Volimo te naš Sibiru mali.

Zahvaljujemo se također domaćinima, našoj braći kuprešacima, zahvaljujemo se također gradonačelniku Ljubi Grizelju a posebna zahvalu upućujemo, moderatoru i šefu karavane gospodinu Juri Tomasu.

Ante Mlinarević-caffe-tony.com/Boboska.info