Hotel Grude kao nacionalni spomenik hrvatskog naroda u BiH

hotel grude

Podsjećanja radi u hotelu Grude je dana 18.11.1991. godine utemeljena Hrvatska Zajednica Herceg-Bosna kao politička organizacija koja je imala za cilj štititi sveukupne interese hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Isto tako, 28.08.1993. godine u hotelu Grude na temelju Owen-Stoltenbergovog mirovnog ugovora proglašena je Hrvatska Republika Herceg-Bosna.

Sve bitne političke odluke za opstojnost i budućnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini donijete su u hotelu Grude i za nas organizatore otpora ovaj hotel ima povijesni značaj i željeli bi ga sačuvati kao nacionalni spomenik hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ovom prigodom želimo pozvati sve Hrvatske branitelje i domoljube, posebice Hrvatske udruge proizišle iz Domovinskog rata, sve Hrvatske političke stranke koje su okupljene u Hrvatskom Narodnom Saboru kako bi podržali ovu našu incijativu da hotel u Grudama postane nacionalni-memorijalni centar u kojem će se njegovati sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod iz svoje burne povijesti, stoji u priopćenju iz Glavnog odbora Udruge organizatora otpora HVO u BIH.