GSS Grude: Spašavali dva penjača na Avanturističkom parku Peć Mlini

gss grude, spašavanje

GSS Grude dobila je jučer u 14 sati poziv za pomoć od dva penjača s penjališta Via Ferrata u Avanturističkom parku Peć Mlini.

Odmah po pozivu četiri gorska spašavatelja uputila su se na lokaciju i zatekla zaglavljene penjače na visini od 80 metara.

Primjenom tehnika stjenskog spašavanja, uz činjenicu kako se radilo o iskusnim penjačima kojima je trebala pomoć, akcija spašavanja brzo i uspješno je završena.

Ovo je četvrta akcija spašavanja na ovom penjalištu od njegovog otvaranja ove godine. Gorske službe spašavanja upozoravaju penjače koji žele koristiti ovo uređeno penjalište kako je dionica fizički i psihološki zahtjevna, te kako ne trebaju podcjenjivati stijenu niti precjenjivati vlastite sposobnosti i mogućnosti.

Osobama bez penjačkog iskustva na stijenama ne preporuča se penjanje ovoga smjera u Avanturističkom parku Peć Mlini.

gss grude,spašavanje

Jednako tako, primjer ove godine otvorenih avanturističkih parkova Peć Mlini i Borak, pokazuje kako suradnja turističkih djelatnika i gorskih službi spašavanja na sigurnosti posjetitelja, dodaje iznimnu dodanu vrijednost turističkim destinacijama u našoj zemlji, navodi se u priopćenju.