FOTO  Grude: Mladi - nositelji promjena u društvu

Grude

U četvrtak 28.3. i petak 29.3. je održana edukacija pod nazivom „Mladi - nositelji promjena u društvu" namijenjena mladima srednjoškolskog uzrasta s područja Županije Zapadnohercegovačke s naglaskom na mlade u općini Grude. Edukaciju su organizirali članovi Vijeće mladih Županije Zapadnohercegovačke u suradnji sa Širokobriješkom udrugom mladih koja se održala u Srednjoj školi Antuna Branka Šimića Grude. 

Prvi dan je radionicu održala dr. sc. Ivona Čarapina Zovko pod nazivom „Odabir zanimanja nakon srednje škole: izazov ili stres?" na kojoj su učenici aktivno sudjelovali. Čarapina Zovko je krenula s fazama planiranja karijere i upozorila učenike na neke od pogrešaka pri izboru zanimanja/studija, nakon čega se osvrnula na važnost individualnih karakteristika pri odabiru zanimanja i učenike je uputila na njihove osobne interese, sposobnosti i vrijednosti. Predavanje s temom „Mladi - Od marginalne skupine do pokretača društvenog napretka" je nastavio magistar politologije Goran Kutle gdje je objasnio koji su glavni uzroci zbog kojeg se mladi ponekad nalaze na marginama društva i što bi mladi trebali učiniti kako bi poboljšali svoj položaj u državi. Naglasio je da ne možemo doći do potpunog ostvarenja samo riješenom egzistencijom. Drugi dan edukacije je predavanje održao magistar politologije Vedran Kožul na kojem je istaknuo kako je važno da se mladi povežu i organiziraju i na taj način sudjeluju u kreiranju javnih politika. Kroz prezentaciju „Mladi i politički aktivizam" je prikazao sve načine i mehanizme preko kojih se još kao učenici mogu izboriti za svoja prava. Frano Sosa je završio edukaciju informacijama o aktivnostima, strukturom i ciljevima Vijeća mladih Federacije BiH nakon čega je pozvao mlade da budu aktivni u svojim lokalnim zajednicama i tako pridonesu osobnom i društvenom razvoju.

Vijeće mladih Županije Zapadnohercegovačke zahvaljuje Grafotisku, Violeti d.o.o. i općini Grude na donacijama i što su na taj način pružili podršku mladima pri realizaciji edukacije.