FOTO  Vodoskok kod betonare u Grudama

Grude, vodoskok
Međutim, ono što se ovih dana dogodilo kod betonare "Pro-beton" u Grudama, ipak je svojevrsni kuriozitet. O čemu se radi, doznali smo od poznatoga hercegovačkog radiesteziste prof. Zdravka Nikića.

"Prije nekih 3-4 godine pozvao me je vlasnik tamošnje betonare Srećko Mikulić da mu odredim mjesto za bušenje vode za potrebe toga poduzeća i vlastite potrebe. Odredio sam to mjesto, međutim bušenju se pristupilo tek prije petnaestak dana (dakle prije ovih obilnih kiša).

Bušenje je izvodilo poduzeće "Geo-vib" iz Varaždina i bušeno je ukupno 86 metara, a voda se pojavila već na 35. metru dubine, da bi stalno nakon toga pojačavala. Nakon bušenja i kada je bušotina obložena odgovarajućim cijevima, mjerenjem je ustanovljeno kako se ona u bušotini popela na 15 metara ispod površine zemlje.

Već tada su bušači kazali kako do sada nisu naišli na tako snažnu vodenu žilu. Ipak, ono što se dogodilo ovih dana, izazvalo je veliku pozornost mnogih koji tuda prolaze ili dođu vidjeti to "čudo". Nakon ovih obilnih kiša, voda je jednostavno prokuljala iz bušotine na površinu zemlje, a onda, poput vodoskoka, šiknula više od dva metra uvis i od tada stalno teče tako, što se može vidjeti iz priložene fotografije.

I za mene je ovo veliko iznenađenje jer tako nešto nisam doživio otkada se bavim ovim poslom, dakle skoro trideset godina. Istina, na području Dubravske visoravni kod Stoca nailazio sam na snažne protoke, ali je samo u jednome slučaju voda izbijala na površinu zemlje s dubine od oko 50-ak metara.

izvor: ljubuski-online.info