FOTO  Proslava sv.Florijana zaštitnika Vatrogasaca

vatrogasci, Grude, sveti florijan

Vjeruje se da je kao časnik bio zadužen i za vatrogastvo, jer su još u Augustovo doba (63 godine prije Krista- 14 godina poslije Krista)...

...u Rimu i svim pokrajinama Rimskog Carstva, gdje su djelovale rimske legije bile ustrojene vatrogasne postrojbe. Kao zaštitnik vatrogasaca Sveti Florijan prihvaća se tek početkom XIX. stoljeća, tj. u vrijeme kad počinje organizirano vatrogastvo i kad se počinju ustrojavati dobrovoljna vatrogasna društva. Svetog Florijana, kao svog zaštitnika prihvatili su vatrogasci Europe, vjerojatno stoga jer su smatrali da je bio rimski časnik u nekoj rimskoj legiji koja je imala zadaću gasiti požara i spašavati imovinu, što se poput vatrogasaca zalagao za svoje bližnje, nije zatajio kršćansku vjeru, hrabro je umro i nije se odrekao Isusa Krista.

Povodom dana Sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca u Galića bristu je organizirana proslava. Na proslavi je bilo oko 25 članova vatrogasnog društva. Domaćini, DVD Gorica na čelu sa predsjednikom Darkom Paradžikom - Brajom  su ugostili predstavnike dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Imotskog.  Nakon upoznavanja i razgovora o stanju u vatrogastvu, uslijedio je svečani ručak koji je pripremio Ivica Bošnjak - Murta. Nakon što su se svi dobro najeli, kratki odmor, pa nastavak uz boćanje i nogomet. Proslava je trajala do kasnih popodnevnih sati.

gorica-online.com