FOTO:Održana večer folklora u Ružićima

folklor
Na početku je sve nazočne s par riječi dobrodošlice pozdravio predsjednik HKUD-a ''Sv. Ivan Krstitelj'' gosp. Ivica Iličić.

''Večer folklora 2010'' svečano je otvorio načelnik općine Grude gosp. Viktor Marić, a sve je blagoslovio župnik fra Nikola Spužević.

Tijekom dvosatnog programa gledatelji su mogli uživati u tradicionalnim kolima iz svih hrvatskih krajeva, poskočici linđo koja uvijek izmami pljesak publike, gangi, tamburašima.
Program su otvorili članovi društva domaćina, te su se predstavili gangom, hercegovačkim kolima, te linđom. Posebni gosti ove godine bili su Slavonci s kojima ovakve manifestacije primaju posebno obilježje. Slavonska kola, tamburice i pjesme članova HKUD-a ''Josip Šošić'' iz Tenja pokraj Osijeka, dodatno su ugrijali i onako vruću hercegovačku ljetnu večer.


Prvi puta u Ružićima bilo je društvo iz Nadina iz Zadarske županije. Prijateljstvo između Zadrana i Ružićana i dalje se nastavlja, jer Ružićani sljedeći tjedan nastupaju u još jednom zadarskom mjestu Zemuniku. Prvi puta u Ružićima su nastupali i folkloraši iz Guče Gore kod Travnika koji su se predstavili tradicionalnim plesovima i napjevima svoga kraja. Jedno od najstarijih društava na ovoj smotri bilo je HKUD ''Sloga'' iz Gorice, osnovano davne 1923.god. Oni su se predstavili goričkim kolom. Uz njih nastupilo je i najmlađe društvo HKUD ''Donji Mamići'' iz Gruda, osnovano prije tri godine.




Lijep i upečatljiv nastup imali su čalnovi KUD-a ''Rudine'' iz župe Vodiši kraj Livna. Zanimljiv je bio nastup i HKUD-a ''Sv. Marko'' iz Klobuka čiji su gangaši imali najveću razliku među godinama. Naime, nastupali su stariji i mlađi član njihovog društva, a razlika je iznosila 40-ak godina.


Svojim lijepim glasom program je vodila Franka Bracić, a druženje uz pjesmu i ples nastavljeno je u obližnjem restoranu San Antonio.

Boboska.com/HKUD Ružići
FOTO:Drago Spajić