Danas se obilježava 75 godina od rođenja Mate Bobana, predsjednika Herceg Bosne

Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, Udruga organizatora otpora HVO, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, obljetnica, Mate Boban, Herceg Bosna, Mate Boban, film
...Hrvatske Republike Herceg-Bosne, utemeljitelj i vrhovni zapovjednik Hrvatskog vijeća obrane, te jedan od predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Rođen je 12. veljače 1940. u mjestu Sovići kod Gruda u zapadnoj Hercegovini, kao peto od osmero djece Stjepana i Ive rođene Bušić.

Na prvim višestranačkim izborima 1990. izabran je s liste HDZ-a za zastupnika u Vijeću općina Skupštine BiH. U ožujku 1991. postaje dopredsjednik HDZ-a BiH. Bio je jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosne osnovane 18. studenog 1991. u Grudama. Taj izbor i funkcija obilježili su njegov život.

„Hrvate jedino zanima jednak odnos prema svima. Mi ne tražimo za sebe ništa posebno. Bosna i Hercegovina je moguća samo kao unija triju republika", rekao je 15. rujna 1993. godine.

Boban je odstupio sa svih dužnosti na Trećem općem saboru HDZ-a u Livnu u travnju 1994.

Mate Boban umro je 7. srpnja 1997. u Sovićima, od posljedica moždanog udara dok se u dvorištu obiteljske kuće igrao s unucima. Pokopan je na groblju u Sovićima 9. srpnja.

Nakon toga započinje neviđena hajka na čovjeka koji je bio na čelu hrvatskog naroda u BiH u najtežim vremenima.

Danas, sve je više onih koji priznaju da je koncept rješenja BiH po principu kojeg je zagovarao Mate Boban, najispravniji.

Boboska.info