U HNŽ-u proglašeno viškom 138 prosvjetara

Slavko Lauš

Spor vlasti i sindikata

Oko ovoga pitanja se već dugo vremena spore predstavnici Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i predstavnici Sindikata prosvjete, a zbog politike koju provodi ministar Zlatko Hadžiomerović, sada bi i veliki broj prosvjetara mogao ostati bez posla. Naime, zbog važećih pedagoških standarda čak 138 prosvjetnih djelatnika je proglašeno tehnološkim viškom, od toga 87 Hrvata.

"Veliki broj njih neće imati očekivani broj sati, svi će predavati u nekoliko škola i norma će opet biti upitna. Određen broj ovih ljudi će imati samo 2-3 sata tjedno, što govori kakvo je stanje. Mi smo tražili da optimalni broj učenika po jednom razredu bude 26, ali Ministarstvo je odredilo da taj broj bude 32. Sada zamislite razred gdje je jedna učiteljica s 32 djece dobi 5 i pol godina. Kako uopće držati nastavu i kontrolirati toliko djece", pita se predsjednik Sindikata osnovnih škola Slavko Lauš.

On ističe kako su pedagoški standardi koji važe u HNŽ-u zastarjeli te kako su potrebne promjene.

"Da je prihvaćen naš broj optimalnih učenika u razredu, prosvjetari ne bi imali problema. Ministarstvo na ovaj način pokušava uštedjeti određena sredstva, a na kraju će najveću cijenu toga platiti djeca koja su dovedena u situaciju u kojoj se više ne može jamčiti da će imati adekvatnu nastavu i uvjete rada. Mi u sindikatu smatramo da ima drugih prostora u proračunu gdje se može štedjeti novac, a ne na djeci", poručio je Lauš.

Na rubu otkaza

Cijenu bi mogli platiti i neki prosvjetari. Za jednoga od njih u općini Prozor-Rama nije se pronašao nijedan slobodan sat koji bi mogao predavati, tako da će ta osoba biti proglašena viškom i vjerojatno ostati bez posla. Ipak, izgleda kako to ministra Hadžiomerovića ne zanima. Kada se govori o problemima u školi u mostarskom naselju Rodoč, Lauš nam je rekao kako se ne radi o kršenju pedagoških standarda, ali je to još jedan primjer kako se na silu pokušavaju napraviti određene uštede. I na štetu djece naravno.

"To su ti zastarjeli pedagoški standardi o kojima govorimo. Oni će se morati mijenjati kako ne bi dolazili u ovakve situacije. Sada će opet djeca tih roditelja negodovati, opet ćemo imati probleme koje ne bi imali da imamo modernizirane pedagoške standarde", zaključio je Lauš.

Inača, ministar Hadžiometović je obrazložio kako se razredi spadaju i zbog financijskih razloga.

Večernji list