FOTO  Hrvatski studentski politološki forum: Mladi u politici

...krovne organizacije studenata Sveučilišta u Mostaru, i pod pokroviteljstvom Leda d.d. iz Širokog Brijega koja je osigurala osvježenje za sve prisutne na javnoj tribini.

Kako je, i na samom početku tribine, naglasio predsjednik HSPF-a Vedran Kožul cilj ove tribine jest ukazati mladima da se politikom svakako trebaju baviti, bilo to u praktičnome ili znanstvenome smislu. Također je i naglasio kako se danas svatko može baviti politikom, ali da samo rijetki to obavljaju kvalitetno i uspješno. Istaknuvši činjenicu kako se danas većina mladih ne želi aktivno baviti politikom jer smatraju da im to neće donijeti nikakvo dobro, otvorio je javnu tribinu. Međutim, kako je ipak ta tvrdnja netočna pokazuje i sama organizacija mladih HSPF-a. Tribinu je moderirao potpredsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Slaven Zeljko.

Na tribini su, između ostalih, bili pozvani predstavnici Mladeži svih šest stranaka kreševske deklaracije, ali i ostalih stranaka koje su izrazile želju za sudjelovanjem.

Redoslijed predstavljanja i govora Mladeži stranaka je određivan ždrijebom. Pa su tako na tribini sudjelovali predstavnici delegacije Mladeži HDZ 1990 predvođeni v.d. predsjednikom Mladeži HDZ 1990 gospodinom Zvonkom Perićem te glavnim tajnikom Mladeži HDZ 1990 za međunarodne odnose gospodinom Bojanom Stanićem.

Delegacija HDZ BiH predvođena je predsjednikom Mladeži HDZ BiH gospodinom Bojanom Domićem, potpredsjednikom Mladeži HDZ BiH gospodinom Borisom Grbešićem, predsjednikom Mladeži HDZ BiH OO Široki Brijeg i potpredsjednikom Općinskog vijeća Općine Široki Brijeg gospodinom Antom Čolakom, potpredsjednikom Mladeži HDZ BiH OO Ljubuški gospodinom Slavenom Planinićem i predsjednikom Mladeži HDZ BiH OO Bugojno gospodinom Karlom Vrljićem.

Mladež HSP dr. Ante Starčević predstavljao je gospodin Josip Aničić, dok je Mladež HSS-NHI predstavljala gospođica Ivana Grubišić, predsjednica studentske organizacije HSS-NHI.

Na tribini su sudjelovali i predstavnici Mladeži Narodne stranke Radom za boljitak na čelu s gospodinom Vedranom Marijićem iz Ureda za odnose s javnošću u Gradskom odboru Narodne stranke Radom za boljitak za Grad Mostar.

Također su sudjelovale i Mladeži HSP BiH predvođene gospodinom Darkom Galirem, te predstavnici delegacije Liberalno demokratske stranke BiH predvođeni predsjednikom Mladih liberala BiH gospodinom Amelom Lizdom.

U ime Studentskog zbora na javnoj tribini su prisustvovale potpredsjednica gospođica Ana Šljivić te glavna tajnica gospođica Daniela Marić.

Predsjednica Studentskog zbora gospođica Tonka Krešić, zbog bolesti, i predstavnici Mladeži HKDU, zbog opravdanih razloga, nisu prisustvovali na javnoj tribini.

Na tribini su sudjelovali, pored studenata Sveučilišta u Mostaru, i studenti iz Nizozemske i Češke.

Javnu tribinu „Mladi u politici“ započeo je govorom i predstavljanjem Mladeži HDZ BiH, predsjednik Mladeži iste gospodin Bojan Domić, istaknuvši na samome početku svoga govora da se mladi trebaju baviti politikom, jer bi se u suprotnom ona bavila njima. Naglasio je svačiju potrebu za rješavanjem društvenih problema, jer nam je to i obveza kao punopravnim članovima društvene zajednice. U svome govoru je govorio i o kvalitetnom pomlatku vlastite stranke, koja je već dugi niz najjača stranka u Hrvata i koja se na kvalitetan način bavi da mladi uđu političke krugove, omogućavajući mladom čovjeku kvalitetno obrazovanje, te omogućavanje stjecanja potrebnih socijalnih vještina kroz političke akademije koje organiziraju. I kako je sam naglasio, kroz tu obuku mladi mogu nametnuti sebe i svoj stav, jer samo bavljenje politikom omogućava kvalitetni društveni alibi na svakom polju.

U svom kratkom govoru, pozivajući na rješenje istoga gospođica Ivana Grubišić je u ime Mladeži HSS-NHI, istakla kako se mladi u politici drže samo radi demokratskoga prizora pojedinih stranaka ili pak da lijepe plakate. Kazala je kako za uključenje mladih u politiku ne bi trebali biti nikakvi privilegiji, već da mladi trebaju da imaju svoj cilj kojega bi u skorijoj budućnosti trebali riješiti.

V.d. predsjednik Mladeži HDZ 1990 gospodin Zvonko Perić je u svome govoru također izrazio želju za sve većim odzivom mladih u politici po uzoru na francuske kolege i hrvatske studente iz Hrvatskog proljeća. Kazao je kako je bavljenje politikom svakodnevica, i da zbog toga mladi trebaju biti još aktivniji. U suprotnom mladi i dobivaju mišljenje kako su u politici samo lopovi i kriminalci, te kasnije kukaju zbog loših stanja, ne želeći se uključiti u rješenje problema. Naveo je i činjenicu kako su danas mnogima potrebni mladi kadrovi od globalizacije pa do potrošačkog društva gdje mladi moraju dati dio sebe.

Predstavnik Mladeži Narodne stranke Radom za boljitak gospodin Vedran Marijić istaknuo je da su mladi danas perspektiva, a rad temelj življenja. U svome govoru je rekao kako njegova stranka čini mnogo napora oko što većeg angažmana mladih, što najbolje oslikava činjenica da imaju najmlađeg zastupnika u Zastupničkom domu BiH sa 26 godina i najmanjeg člana iz BiH koji je sa nepunom 21 godinom sudjelovao na molitvenom doručku kod američkog predsjednika Baracka Obame. Naveo je da se treba oslanjati na mlade jer će u protivnom odlaziti.

U ime Mladeži HSP dr. Ante Starčević gospodin Josip Aničić je govorio o činjenici zasićenosti mladih svim aferama koje se događaju, i da u tome vidi glavni problem nezainteresiranosti mladih. Kazao je kako njegova stranka želi da se mladi kroz druženja sve više zbliže i ostvare svoje ciljeve. I na kraju je dao rezime kako mladi trebaju stranke jer kroz njih se usavršavaju kao osobe ali i budući promicatelji dobroga života.

Amel Lizde, predsjednik Mladih liberala u ime Mladeži LDS-a je u svome govoru obratio pozornost na veoma dobru organiziranost svoje stranke koju većinski sačinjavaju mladi ljudi. Liberalizam kao osnovna koncepcija ove stranke pruža mladima da preuzmu dio odgovornosti za političko stanje u Bosni i Hercegovini i pokušaju ga riješiti. Inače pomladak LDS-a je član ISEEL-a, krovne organizacije mladih liberala jugoistočne Europe, LYMEC-a, krovne organizacije mladih liberala Europe i IFLRY-a krovne organizacije mladih liberala svijeta, što i više nego dovoljno govori o njihovom zalaganju za ulazak mladih u politiku. Također je istakao i spremnost Mladih liberala iz BiH i regije za učlanjivanje u euro integracije te pozvao na bolju zajedničku suradnju. Kazao je kako njihova stranka mladima nudi edukaciju i obrazovanje, što i jeste moto njihova rada, i trening seminare koji pomažu mladima da uče političke vještine potrebne za rješavanje bitnih socijalnih problema. Njihov moto glasanja za obrazovanje, kako i sami kažu, donosi plodove, što se najbolje vidi kroz njihovu aktivaciju dovođenja United World Collegea u Mostar, koji pokazuje da se može zajedno raditi i napredovati. Na kraju govora je naglasio da se mladi poput njihove stranke trebaju napokon odvojiti od takmaca negativne politike, te zajedno sudjelovati u svim akcijama, kako u gradu Mostaru, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U svome govoru predstavnik Mladeži HSP BiH gospodin Darko Galir je također ukazao na činjenice da se danas ponajviše manipulira mladima na političkoj sceni smatrajući ih nezrelima. Pozvao je mlade da se organiziraju i zakucaju svima na vrata sa rješenjima problema. Pozvao ih je da prestanu slušati raznorazne hvalospjeve koji im se nude, već da na plemenit način razmisle i svoje ciljeve provedu u praksi, na čemu će im pomoći stranka, ili pak razne nevladine organizacije, jer samo kritiziranje ne vodi nikuda.

Samu raspravu, nakon svih govora i lijepih riječi od strane svake od stranaka, otpočela je potpredsjednica Studentskog zbora gospođica Ana Šljivić koja je upitala sve prisutne stranke koji je razlog njihova oglušivanja o potrebama Sveučilišta, Studentskog doma i centra, kao i ikakve aktivnost glede mladih, ponajprije studenata.

Naravno, odmah su uslijedila i brojna prepucavanja gostiju, o tome tko radi i tko treba raditi u svezi toga. Rasprava je bila toliko žustra da se i odmicala o same teme javne tribine, pa smo stoga mogli uživo svjedočiti prepucavanjima političkog vrha na koji smo navikli u našoj nam Bosni i Hercegovini, iznoseći pri tome što je tko i koliko učinio.

Mladi su na ovoj tribini istakli i potrebu za humanitarnim i plemenitim akcijama koje su potrebne. Istakli su i želju da se napokon riješe neka krucijalna pitanja glede Sveučilišta, Narodnog pozorišta, mostarskog kolodvora ili pak kina.

Među komentarima gostiju najveći odjek su poprimili govori predstavnika HDZ BiH o potrazi za trajnim rješenjem pitanja u svezi Sveučilišta, ili pak osnivanje deklaracije mladih koju se predložili iz delegacije HDZ 1990. Naravno, za one koji su skloniji liberalnoj ideologiji ali i ostalima pozitivne kriterije je dobila i delegacija LDS-a. Nezapažen nije ostao ni govor gospodina Galira iz HSP-a BiH koji je pozvao mlade da zakucaju na vrata sa rješenjima. Mladi su pitali i za konkretna pitanja vezana za sudjelovanje mladih u političkim strankama, na što, na žalost nisu dobili odlučan odgovor, budući da se svodilo na prijeko politiziranje – pridružite nam se i vidite.

Najviše kritika je upućeno na račun najjače stranke u BiH, stranke HDZ BiH koji su na ovoj tribini imali pune ruke posla pred naletom stalnih pitanja i traženja odgovora. Na sve te pozitivne i negativne kritike gospodin Domić je ohrabrujuće odgovarao, sve dok nije naišao na jednu repliku mladoga kolege politologa koji se nije slagao s činjenicom koju je stalno ponavljao predsjednik Mladeži HDZ BiH kako su oni najjača stranka i brand u BiH. Mladi kolega je istaknuo i jednu šaljivu opasku kako je i Dinamo brand u Hrvatskoj pa to ne znači da svatko mora navijati za njega, što se najbolje oslikava po praznim stadionima. Isto tako je istaknuo da politika nije šuplja priča, već da mladima trebaju konkretne činjenice da bi se pridružili nekoj političkoj opciji, pozivajući se na sve stranke.

Naravno kasnije su uslijedile i ostale opaske i replike na račun svih stranaka, o potrebi neke nove struje, zatim o nepotizmu koji vlada trenutno u nekim strankama, po čemu se najviše vidjelo nezadovoljstvo mladih političkim stanjem u Bosni i Hercegovini. Mladi su istaknuli kako trebaju promjene, ili inače nemaju alternative koja im se predočuje.

No, unatoč svim kritikama predstavnici stranaka poput HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, LDS-a i HSP-a BiH su dobili prolazne ocjene jer su pokušavali donijeti konkretna rješenja u radu mladih, za razliku od ostalih stranaka koje su, gledajući na ovu tribinu, ipak ostale rezervirane i dužne mladima koji su prisustvovali na ovoj javnoj tribini. Ali, kakogod, sigurno je da je na mladima veliko breme koje trebaju ipak izgurati na vlastitim leđima i vlastitom znanju.

Hrvatski studentski politološki forum je ovom javnom tribinom uputio jasnu poruku medijima i javnosti (kojima su izgleda važnije neki Big Brotheri i Farme), kako na mostarskom Sveučilištu izrastaju mladi ljudi koji nisu uspavani i koji žele sudjelovati u rješavanju situacija u kojima se nalaze.

Ako se bude pravilno djelovalo mnogo toga bi se moglo postići u sljedećem periodu, stoga bi mladi svojim trudom i angažmanom mogli pokazati i dokazati da je potreban veći broj mladih u strukturama vlasti, strankama i poslovima javne uprave.

Stoga bi kao osnovnu poruku ovoga foruma naveli u rečenici: „Neka se i glas mladih čuje“.

 

ABCportal.info (Ivan KRALJEVIĆ)