Evo što trebate znati o vrtićima u Hercegovini

djeciji vrtic, Mostar, upis, skandal, vrtić, djeca rast, vrtić, maribor, iživljavanje, Mostar, dječiji vrtići, Down sindrom, Mostar, dječiji vrtići, Dječji vrtići, upis, dani kruha, dječiji vrtići, Mostar, gradski vrtić, Mostar, pravila, dječiji vrtići, djeciji vrtic, upis, Danijela Kegelj, vrtić, Dječji vrtići, Mostar, vrtić, djeciji vrtic, gradski vrtić, Dječji vrtići, Hercegovina, Mostar, dani kruha, dječiji vrtići, dijete, vrtić, teta u vrtiću, Sarajevo, djeciji vrtic, dječiji vrtići, upis, upisi, dječiji vrtići, Dječji vrtići, Mostar, dijete, vrtić, skupština, predškolski odgoj, vrtić, kazna, vrtić radobolja, Mostar, vrtić, gradski vrtić, Dječji vrtići, Mostar
I dok roditelji brinu jesu li donijeli pravu odluku kad su vrtići u pitanju, ekipa portala Jabuka.tv provjerila je kakva je situacija u nekoliko gradova Hercegovine. Prvenstveno nas je zanimala cijena te osnovne usluge koje se u vrtićima nude.

Telefonski smo razgovarali s tetama, vlasnicima vrtića i oni su nam dali osnovne podatke. Već tu se mogla povući zanimljiva paralela. Naime, velika većina vlasnica i ravnateljica privatnih vrtića odmah se javljala na telefon i bila susretljiva prilikom davanja podataka. Gradski vrtići u Ljubuškom, Grudama i Posušju su nam bili nedostupni. Na službene brojeve telefona se nitko nije javljao pa smo do podataka o cijeni došli preko roditelja, a u Širokom Brijegu je ravnateljicu moguće dobiti samo u jutarnjim satima, ali barem ju je moguće dobiti.

Ovdje su prikazane samo osnovne cijene vrtića, postoji tu još dodataka, na primjer, ukoliko boravak uključuje i ne uključuje doručak i slično, a tu su i dodatni programi poput stranih jezika, plesa i dr. koji se dodatno plaćaju.

U Grudama postoji nekoliko privatnih vrtića, a za potrebe ove priče mi smo izdvojili vrtić Pony i vrtić Sunce.

U privatnom dječjem vrtiću "Sunce" u Grudama poludnevni boravak košta 160 KM (6 sati), a cjelodnevni 180 KM. Za drugo dijete cijena je 50 KM niža, a boravak trećeg djeteta u istom je vrtiću besplatan. Boravak djece do 20 mjeseci košta 250 KM jer ta dobna skupina zahtjeva posebnu pripremu hrane, presvlačenje pelena, itd. U vrtić se mogu upisati djeca od 18 mjeseci starosti. Ovaj vrtić organizira i produženi boravak koji košta 150 KM, a uključuje i odvoženje djece u školu. Također organiziraju i malu školu za djecu predškolske dobi koja se prije nisu susrela sa vrtićem. Mala škola bude dva puta tjedno, a cijena je 35 KM.

Podatke je za portal Jabuka.tv potvrdila ravnateljica Antonija Međugorac koja je i još dodala da su im kapaciteti za narednu školsku godinu popunjeni.

Dječji vrtić "Pony" u Grudama poseban je po tome što se rad s djecom odvija po Montessori programu, ali je i boravak u tom vrtiću najskuplji, to jest 300 KM. Vrtić prima djecu od 1 do 6 godina, a Montessori metoda podrazumijeva mješovite skupine u kojima se djeca potiču na razvoj, toleranciju i odgovornost.

Kako smo doznali od roditelja, cijena gradskog vrtića u Grudama je 180 KM za djecu iznad tri godine, a za mališane koji nose pelene, boravak u vrtiću košta 220 KM.

Široki Brijeg od nedavno je bogatiji za još jedan privatni vrtić. Riječ je o vrtiću "Koko i prijatelji" gdje boravak djece do tri godine košta 210 KM, boravak djece starije od 3 godine košta 180 KM, a vrtić nudi i uslugu produženog boravka. Cijena produženog boravka je 180 KM ako ne uključuje prijevoz i 200 KM ako uključuje prijevoz. Za ovaj vrtić već postoji lista čekanja.

Ravnateljica privatnog dječjeg vrtića "Osmijeh" u Širokom Brijegu, Mirna Leko, rekla je za portal Jabuka.tv da je cijena vrtića 18o KM za djecu stariju od tri godine i 210 KM za djecu mlađu od tri godine. Vrtić prima djecu već od godine dana starosti. Produženi boravak zbog nedostatka prostora nemaju, ali imaju program predškole, namijenjen djeci koja nisu pohađala vrtić, a žele se spremiti za školu. Program predškole košta 50 KM, a odvija se dva puta tjedno po sat i pol. Kapaciteti za ovu školsku godinu su popunjeni.

O Javnoj ustanovi dječji vrtić ‘‘Trnoružica" u Širokom Brijegu razgovarali smo s ravnateljicom Zdenkom Zovko, koja je za portal Jabuka.tv potvrdila da je cijena vrtića 195 KM za stariju skupinu i 220 KM za jaslički uzrast. Drugo dijete iz obitelji plaća nešto manje, a boravak trećeg i četvrtog djeteta iz iste obitelji financira grad.

Ukoliko se jave zainteresirani roditelji, još uvijek je moguće pronaći slobodno mjesto za ovu školsku godinu. Uslugu produženog boravka, prema riječima ravnateljice, nemaju.

Široki Brijeg je prema ovim podacima jedini grad u županiji u kojem je cijena gradskog vrtića viša od cijene privatnog vrtića.

U Ljubuškom smo razgovarali s ravnateljicom dječjeg vrtića "Leptirić", Dubravkom Alilović. U tom vrtiću je cijena cjelodnevnog boravka 200 KM, a poludnevnog (6 sati po izboru roditelja) 150 KM. Minimalna starosna dob djece koju primaju je 18 mjeseci, a kapacitet vrtića je 40 djece. Što se tiče slobodnih mjesta, ima nekoliko mjesta u mlađoj skupini, ostalo je zauzeto.

Kako portal Jabuka.tv neslužbeno doznaje, u Posušju je cijena boravka u Javnoj ustanovi Gradski vrtiću "Bajka" 180 KM za stariju djecu (koja ne nose pelene) i210 KM za takozvane "pelenaše".

U privatnom dječjem vrtiću "Bambi" iz Posušja razgovarali smo s ravnateljicom Anitom Pralas. Njezin vrtić je, kako nam je sama rekla, u fazi odjave. Cijena vrtića je 200 KM za djecu u dobi od tri do sedam godina, a 230 KM za djecu od jedne do tri godine, odnosno djecu koja nose pelene. Kapacitet vrtića za ovu školsku godinu je popunjen.

Zanimalo nas je i kakvo je stanje u susjednoj županiji - HNŽ-u, pa smo kontaktirali vrtiće iz Mostara. Ustanova "Dječji vrtići Mostar" u svom sastavu ima čak pet jedinica; cijena vrtića je 160 KM, jaslica 190 KM, a poludnevni boravak je120 KM.

Za razliku od javnog, cijena privatnog vrtića u Mostaru je nešto viša. Ravnateljica privatnog vrtića "Čudesna šuma", Ivana Brkljača, za portal Jabuka.tv potvrdila je da je cijena jaslica 200 KM, cijena vrtića 180 KM, a imaju i produženi boravak, koji uključuje i prijevoz, te košta 220 KM. U ovoj školskoj godini vrtić nema slobodnih mjesta, a postoji i podulja lista čekanja za upis.

Zašto postoje ovakve razlike u cijenama, jesu li gradski vrtići preskupi, a privatni prepunjeni i je li moguće da se sustav koji ovdje vlada godinama nečujno prebija preko leđa onih najmanjih, najosjetljivijih i onih koji su za stanje, ovakvo kakvo jest, najmanje krivi?

jabuka.tv