FOTO/VIDEO  Ekološka katasrofa u Hercegovini

hutovo blato požar
Hutovo blato pretvoreno u pustoš
Razorni požar od prije dva dana pretvorio je najveći dio Hutovog blata u pustoš, stradao je veliki broj ptica, a sve će pogubno utjecati na biljni i životinjski svijet u ovome parku prirode, jedinstvenoj močvari u ovome dijelu Europe, priopćili su u petak iz ornitološkog društva Naše ptice.

Spaljena zemlja, ostaci biljnog svijeta i stradale ptice prekrile su isušeno dno močvare Hutova blata. Ornitološko društvo Naše ptice istaknulo je kako su nesagledivo stradala staništa ogromni gubitak koji će se osjetiti i na brojnosti i raznolikosti vrsta ptica. To će se posebno vidjeti tijekom jeseni i zime, u doba kada je na ovom području posljednje tri godine boravilo više od 25.000 raznih vrsta ptica.

Iz ovoga udruženja su upozorili kako su nerazvijeni protupožarni sustav, neriješeno pitanje upravljanja vodama, krivolov, neriješeno pitanje financiranja, a nerijetko i namjerno podmetnuti požari doveli do razornih požara koji su teško pogodili ovu zaštićenu močvaru, koja je i dio Ramsarske skupine sa zaštićenim vlažnim područjima.

Ramsar područja su vlažna staništa uvrštena na Listu močvara od međunarodne važnosti, sukladno Konvenciji o močvarama od međunarodne važnosti naročito kao staništa ptica močvarica (Ramsarska konvencija).

Iz Ornitološke udruge Naše ptice zatražili su temeljitu istragu te su upozorili da je u slučajevima ranijih požara utvrđena velika šteta, no da nikada nije uložena ni jedna marka u obnovu ugroženih staništa.

Hutovo blato je dom 240 vrsta ptica močvarica, 24 vrste riba i jegulje te se smatra jednim od najvećih zimovališta ptica u Europi. Priljev voda u ovaj jedinstveni močvarni kompleks svake se godine smanjuje, zbog čega je sve više ugrožen biljni i životinjski svijet.