Dubrovčani gorivo tankaju u Hercegovini

bio-goriva, alternativa za gorivo, Znanstvenic, zelene alge, ekonomična nafta, ekologija, Gorivo, pojeftinjenje, FBIH, Gorivo, BIH, benzinska crpka, crpka, Gorivo, cijene, pojeftinjenje, Dubrovnik, Gorivo, nafta, benzin, benzinska postaja, bihamk, Gorivo, BIH, cijene, nafta, Gorivo, plinsko ulje, USKOK-ove optužbe, uskok, eurodiesel, nafta, benzinska pumpa, potrošnja goriva, Gorivo, Gorivo, nafta, Gorivo, potrošnja goriva, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, Turbodizelaš, dizel, putarine , cestarina, cestarine, uvođenje naplate cestarine , poskupljenje, cigarete, Gorivo, benzin, potrošnja goriva, smanjenje, trošarine, Gospodarska komora FBiH
Vođeni nižom cijenom i značajnom uštedom u uvjetima besparice i krize za kupnju u Hercegovini odlučuju se i oni, koji do sada tamo nisu išli zbog straha da je gorivo možda lošije kvalitete. Naime, u BiH nisu usvojeni europski standardi kvalitete, pa pojedine vrste derivata sadržavaju veće količine sumpora od istih takvih kupljenih u Hrvatskoj gdje je poštuju standardi EU-a.

Ipak, niža cijena ruši sve barijere pa se tako primjerice na rezervoaru goriva ulivenom s druge strane granice po trenutačno važećim cijenama može uštedjeti.

- Već nekoliko godina po gorivo odlazim u Hercegovinu, na punom rezervoaru se može dobiti pedesetak kuna. Možda ovi što imaju novija vozila, manje idu preko granice, ali ova moja škoda dobro podnosi bezolovni benzin iako neki kažu da je lošije kvalitete - rekao nam je Petar Marić.

Lošije kvalitete

Međutim, susreli smo neke koji iz principa ništa ne kupuju u Hercegovini ako to ima za kupiti u Hrvatskoj. A goriva ima na desetak benzinskih stanica u dolini Neretve.

- Ne idem u Hercegovinu po gorivo. Ne zato što je tamo lošije kvalitete već iz domoljubnih razloga, kazala nam je Davorka Kitonić, koju niti ne zanimaju cijene goriva u Hercegovini, koje su ipak jeftinije negoli u Hrvatskoj.

Za Vinka Vukovića-Lisku nema dvojbe, po gorivo ide u Hercegovinu.


- Točim preko granice jer ujedno kada točim gorivo kupujem cigarete koje su i dalje 7-10 kuna jeftinije u Hercegovini nego kod nas, kazat će Vuković koji ipak naglašava da na gorivu i ne može nešto puno uštedjeti jer toči otprilike 100-tinjak kuna svakih četiri-pet dana.

Naime, eurosuper 95 tamo košta 1,96 KM, što preračunato u kune iznosi oko 7,54 kuna, dok je u Hrvatskoj 8,57 kuna. Dakle, cijena je u Hercegovini niža za kunu po litri benzina. Nešto manja je razlika na dizelu, koji u Hercegovini košta također 1,96 KM (7,54 kune) dok je njegova cijena na Ininim benzinskim crpkama u Hrvatskoj 8,20 kuna.

I dok Neretvani gorivo kupuju u hercegovačkim mjestima uz granicu, Dubrovčani i Župljani po gorivo idu u tridesetak kilometara udaljeno Trebinje, jer su cijene i u Republici Srpskoj povoljne za kupce iz Hrvatske, gdje se cijene svih derivata kreću oko sedam kuna.

Iako na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice nema vidljivih gužvi, njihove blagajne bilježe dobar promet. Unatoč tome, doznajemo da se i na benzinskim crpkama od Metkovića do Ploča nakon pojeftinjenja kupovina goriva povećala.

Stanislav Soldo/Slobodna Dalmacija