Drugo polugodište u školama ZHŽ-a, po svemu sudeći, neće ni početi!

Najavi o općem štrajku prethodili su propali pregovori Vlade ZHŽ-a i sindikata, a presudile su Vladine mjere štednje. Unatoč činjenici osiromašene blagajne u županiji, sindikat ne odustaje od svojih zahtjeva. Sindikat traži kolektivni ugovor čime bi prosvjetni djelatnici uživali pravo na povišena primanja uz odbijanje potpisa na bilo kakvom novom sporazumu s Vladom. Vlada upravo ta primanja reže, jer izbora nema.

- Postoje odredbe kolektivnog ugovora koje su jednostavno takve da ih je nemoguće ispoštivati s obzirom na visinu toplog obroka koji je 12 KM. On se odavno ne isplaćuje u tom iznosu nego se ta razlika isplaćivanog i onog definiranog koji je definiran kolektivnim ugovorom pokrivala upravo sporazumom, kazala je za FTV Helena Lončar, ministrica obrazovanja ZHŽ-a.

Novi sporazum neće potpisati jer u sindikatu smatraju da su rezovi pljačka proračunskih korisnika.

- Mi štedimo od 2008. godine i do sada smo u sindikatu uštedjeli preko 6 milijuna maraka odričući se naših prava iz kolektivnog ugovora da bi Vlada na sve te uštede uvela dodatne mjere štednje. Ja ih nikako tako ne mogu nazvati, ako su one toliko visoke od 15 % do 20 %, kazao je u svojoj izjavi za FTV Nevenko Grbavac, predsjednik Sindikata osnovnih škola ZHŽ-a

Kao rezultat neuspjelih pregovora u svim osnovnim i srednjim školama posao će u drugom polugodištu obavljati tek domari, računovođe i tajništvo, usprkos nastojanjima ministarstva obrazovanja da se nastava odvija za prve i osme razrede osnovnih škola i završne razrede srednjih škola. Kako javlja FTV u sve bi se mogao uključiti i sud.

- Mi imamo pravno oružje da svoja prava dovedemo do kraja, ističe Grbavac.

- Ne mislim da je u interesu da se ritam života mladih ljudi remeti ovakvom situacijom, poručuje ministrica obrazovanja.

Poremećeni odnosi su upravo to i proizveli. Na kraju, kako to obično biva, ispaštat će roditelji i djeca.