Dolini Neretve prijeti “potencijalno najveći ekocid na Mediteranu”?

"Dok se hrvatska javnost intenzivno bavi imenovanjem direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u našem neposrednom susjedstvu, Istočnoj Hercegovini, ubrzano se pristupa realizaciji druge faze, za dolinu Neretve pogubnog projekta: Gornji Horizonti. Potencijalno najveći ekocid na Mediteranu u novijoj povijesti uključuje izgradnju triju hidroelektrana, HE Dabar (snage 160 MW), HE Nevesinje (61 MW) i Bileća (30 MW) na teritoriju današnje takozvane Republike Srpske", kaže Šiljeg te dodaje kako je taj "nakaradni projekt osmišljen 1976. godine u Beogradu i promoviran u Sarajevu, a da tadašnje hrvatsko partijsko rukovodstvo nije imalo ili nije htjelo imati primjedbi".

Šiljeg smatra da će skoro četiri desetljeća kasnije njegovo provođenje izravno ugroziti dolinu Neretve i tisuće hektara plodnih nasada u njoj. Objašnjava da je to zato što naši susjedi nemaju dovoljno onoga što je najpotrebnije za hidroenergetska postrojenja, a to je naravno voda. "Naime, njihov slijev Trebišnjice nije im dostatan, pa su se dosjetili uzeti koliko im treba iz slijeva rijeke Neretve", objašnjava Šiljeg i dodaje da su već realizirali prvu fazu projekta, a to je bila izgradnja tunelsko-kanalskih kompleksa "kojima će transportirati vode manjih rijeka što se prirodno ulijevaju u Neretvu, u svoje novosagrađene akumulacije".

"Niti jedan ozbiljan i dobronamjeran znanstvenik ili inženjer ne može poreći da je izravna posljedica tog ekocida već danas smanjenje hidropotencijala Neretve, i prodor slane morske vode u njeno korito. Građani Metkovića i susjednih naselja već godinama su osuđeni na manjak kvalitetne vode za piće sa izvorišta Doljani, a kulminacija se dogodila prošlog ljeta, kada je salinitet vode u vodoopskrbnoj mreži toliko narastao, da se njome mogla jedino kuhati juha i to bez dodavanja soli i Vegete. Još je veći problem u donjem slijevu rijeke gdje polako zbog navodnjavanja poluslanom, odnosno boćatom vodom Neretve, odumiru nasadi mandarina i drugih specifičnih kultura", objašnjava Šiljeg.

"Zaljubljenicima u dolinu Neretve ostaje još najviše desetljeće da uživaju u njezinoj ljepoti"

Dodaje kako se početkom travnja ove godine ministrica zaštite okoliša Mirela Holy u Slavonskom Brodu sastala sa kolegicom iz Vlade Republike Srpske Srebrenkom Golić. "Srpska ministrica joj je u maniri svoga premijera Milorada Dodika, obećala uključiti Hrvatsku u javnu raspravu o projektu, budući da smo prema ESPOO konvenciji (konvencija o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica), oštećena strana. Međutim, usporedno s tim, gospođa Golić uručuje Urbanističko-tehničke uvjete za izgradnju HE Dabar, prve od tri koje namjeravaju graditi, direktoru Hidroelektrana na Trebišnjici. Istodobno izražava i uvjerenje da će do konca mjeseca biti odobren početak gradnje. Time ovaj projekt ne da nije stao, nego ide ka svojoj realizaciji ubrzanim tempom", kaže Šiljeg, prenosi index.hr.

Upozorava da dok se "ekološka svijest Hrvata" u zadnja dva tjedna svodi na "razglabanje" o aferi imenovanja direktorice Fonda za zaštitu okoliša, a ministrica Holy zbog svojih "nes(p)retnih izjava troši energiju na jalovu obranu od napada interesnih skupina kojima nije po volji", u Istočnoj Hercegovini se grupiraju bageri i teška mehanizacija. "Istinskim zaljubljenicima u dolinu Neretve, ostaje jedino da još neko vrijeme, ili u najboljem slučaju koje desetljeće, uživaju u njenim nestvarnim prizorima i za Mediteran, jedinstvenoj ljepoti", napisao je u priopćenju donedavni ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske, tehnolog za vode i znanstveni suradnik u znanstvenom području inženjerstva okoliša, dr. sc. Mario Šiljeg.