Do Čapljine i Međugorja autocestom do konca 2013. godine

koridor 5c, Iva Međugorac, autocesta, Međugorje, Čapljina, autocesta, autocesta, Vrgorac, ravča, Mostar, autocesta, Koridor Vc, autocesta, Hercegovina, Vlada FBiH, autocesta, Hercegovina, most, koridor 5c, Koridor Vc, gradnja koridora Vc, Ensad Karić, autocesta A1, akcije ličko-senjske prometne policije, novčana kazna, zabrana prometovanja, policijski susretači, autocesta, koridor 5c
''Kao i obično početak je težal, ali radovi idu planirani tokom; teren se priprema, mislim da smo cijeli projekt dobro zaokružili. Moram istaknuti da je suradnja sa lokalnom zajednicom, općinom Ljubuški, odlična.

Veće probleme ne očekujemo, što smo rekli to nastojimo ispoštovati. Tenderska dokumentacija na drugoj poddionici prema Međugorju, Kravice - Zvirovići, je poslana.

Krajem studenog očekujemo sve ponude za sljedećih nešto više od pet kilometara autoceste, a mjesec do 60 dana iza toga, očekujemo da ćemo imati još jednog izvođača za narednu poddionicu.'' - kazao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH. Za drugu poddionicu, Kravice - Zvirovići, kazao je da su skratili rok sa 24 na 20 mjeseci.

''U našem tenderu koji je otišao kvalificiranim izvođačima, prvobitno planirani rok gradnje skratili smo za četiri mjeseca, pa ako počnemo početkom sljedeće godine, kako je planirano, poddionica Kravica - Zvirovići bi trebala biti gotova krajem 2013. godine. Sigurno je da će žitelje čapljinske i čitlučke općine obradovati obradovati skraćenje roka, odnosno što brže povezivanje na hrvatske, a time i na europske autoceste, međutim oči bode činjenica da je granični prijelaz Bijača netaknut, iako se bh. strana ugovorom s Republikom Hrvatskom obvezala na njegovom završetku do 30. lipnja 2012. godine.'' - kazao je Karić.

O tom dijelu posla, koji je u nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje, odnosno Vijeća ministara, Karić je istaknuo: ''Nedavno smo imali dogovor u vijeću ministara. Mi stalno vršimo pritisak da se granični prijelaz počne raditi. Prema mojim informacijama, osigurana su sredstva za otkup zemljišta, a Uprava za neizravno oporezivanje krenula je u projektiranje graničnog prijelaza. To znači da bi se za početak izgradio dio neophodan za otvaranje graničnog prijelaza, a nakon toga bi se posao završio prema projektu.''

Dušan Musa | Večernji list