Da nije bilo partizanskih i komunističkih zločina Široki Brijeg bi imao 50.000, a Mostar 150.000 stanovnika

predstavljanje knjige

Od partizanskog "oslobađanja" Širokog Brijega pa sve do 1953. OZNA, UDBA, KNOJ.. ubili su 2750 Širokobriježana, od Širokog Brijega do Bleiburga, među njima i 66 hercegovačkih franjevaca.

Prema procjenama demografa da nije bilo komunističkih zločina, Široki Brijeg bi danas imao 50 tisuća stanovnika, a Mostar 150.000, rečeno je to na sinočnjem predstavljaju dviju knjiga Velimira Mabića "Otkopana istina Širokog Brijega iz drugog svjetskog rata i poraća" i "Od Širokog Brijega do Bleiburga i nazad", javlja Hrvatski Medijski Servis.

Knjige tehnički čine jednu cjelinu, ali su zbog velikog broja stranica (600) objavljene kao dvoknjižje, rečeno je na promociji.

Pero Kožul, pročelnik Povjerenstva za obilježavanje i istraživanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega, urednik spomenutih knjiga, kazao je kako je Povjerenstvo prikupilo 225 iskaza svjedoka o zločinima partizanskih jedinica i komunističkog režima, o čemu postoje audio snimci, a mogu se naći u spomenutim knjigama.

- Na temelju tih svjedočenja mi smo tražili grobišta, označavali ih, a potom su provođene ekshumacije posmrtnih ostata žrtava. Na Medicinskom fakultetu rade se DNK analize kako bi se utvrdio identitet žrtava, kazao je Kožul. On je rekao kako je do sada ekshumirano 149 žrtava partizanskih zločina.

Povjesničar Hrvoje Mandić govorio je o događajima iz II svjetskog rata od listopada 1944, pa do zauzimanje Širokog Brijega i Mostara od strane partizanskih snaga 7. odnosno 13. i 14 veljače 1945. Naveo je koje su partizanske jedinice sudjelovale u operacijama, a koje u ubojstvima hercegovačkih franjevaca i civila.

Fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« kazao je kako Vicepostulatura godinama prikuplja svjedočanstva i istražuje ubojstva od strane partizanskih jedinica i komunističkog režima provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Lea Petrovića i 65 hercegoačkih franjevaca.

Na promociji je rečeno kako u još devet većinskih hrvatskih općina postoje povjerenstva, koja djeluju u okviru Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat i koja vrijedno rade na istraživanju počinjenih zločina u drugom svjetskom ratu i poraću.

Na promociji knjiga "Otkopana istina Širokog Brijega iz drugog svjetskog rata i poraća" i "Od Širokog Brijega do Bleiburga i nazad" govorili su i autor Velimir Mabić, te profesor sa Sveučilišta u Splitu, povjesničar dr. Miljenko Sesar. /HMS/