Cvrčak postupno prerasta u dječji časopis učenika osnovnih škola cijele Hercegovine

Naime u njemu su se prošle godine svaka dva mjeseca na 32 stranice objavljivali literarni, likovni i ostali prilozi učenika Osnovne škole fra Didaka Buntića Čitluk, Osnovne škole Bijakovići i Osnovne škole Čerin, polaznika Dječjeg vrtića Čitluk i Dječjeg vrtića Majčino selo Bijakovići.

Zbog suvremene tehnologije i priloga koje objavljuje, Cvrčak je ubrzo postao kvalitetan , omiljen i vrlo tražen dječji časopis na ovim prostorima. Stoga i ne čudi da je za Dan općine, 24. Svibnja, Cvrčak dobio Zahvalnicu općine Čitluk za poticanje i unapređivanje odgoja i obrazovanja u Brotnju.

Cvrčak postao dječji list osnovnih škola cijele Hercegovine

Cvrčak je od ove školske godine mnogo kvalitetniji i bogatiji i već od šestog broja počeo izlaziti kao dječji list učenika osnovnih škola u cijele Hercegovine u kojima se nastava izvodi na hrvatskom jeziku. Evo što nam, je o svemu tome rekao Pero Peterušić, glavni i odgovorni urednik Cvrčka i začetnik ideje o pokretanju tog lista:

- Teme koje je Cvrčak obrađivao u početku su bile vezane za područja naših škola i za područje Brotnja. Od sada je Cvrčak izlazi kao dječji list učenika osnovnih škola cijele Hercegovine i u njemu će surađivati članovi novinarskih, literarnih, likovni i drugih sekcija iz škola koje to žele. Učenici su naši mali novinari i istraživači koji će pronalaziti vijesti, informacije vezane za njihov uzrast. Temeljni cilj ovog časopisa i jest navesti djecu da sami pronalaze i pišu o svijetu kakvim ga oni vide i doživljavaju. Sudjelujući u stvaranju ovoga časopisa, na taj način sami učenici bude maštu i kreativno se izražavaju. Čitajući Cvrčak učenici mogu se upoznati s našim kulturnim blagom i stvaralaštvom, našom povijesti, običajima ljudi i prirodnim ljepotama naše zemlje. Posebno želim spomenuti da Cvrčak objavljivanje priloge o ekologiji i održivom gospodarstvu nastoji tako poticati potrebu pravilnog odnosa čovjeka prema prirodi te čuvanju i zaštiti okoliša. Stoga će naš časopis u suradnji s G-Toursom dospodina Davora Ljubića, u školama organizirati će akciju prikupljanja starog papira, a najuspješniji učenici i razredni odjeli u toj akciji za nagradu će dobiti dvodnevnu ekskurziju. Uz to, najaktivnije učenike - suradnike Cvrčka - nagradit ćemo jednodnevnim izletom, a ostale čitatelje očekuju vrijedne nagrade u nagradnim igrama - ističe urednik Petrušić.

Sto sve čitatelji mogu pronaći u Cvrčku?

- U časopisu se mogu naći različiti dječji radovi koje oni pripremaju sa svojim učiteljicama i nastavnicima. Također se nalazite vijesti, informacije vezane za mjesec u kojemu će izlaziti. Svi oni koji traže malo duhovnog odmora mogu pročitati rubriku „Sitne zgode za dušu", oni koji žele zaviriti u povijest našega kraja mogu nešto naučiti u „Kutku za povijest" što ga pripremaju učenici. Imamo i rubriku „Znamenitosti moga kraja" u kojoj nas učenici riječju i slikama upoznaju sa starinama našeg kraja koje ne smiju pasti u zaborav. Svi oni koji se žele uputiti u lijepi svijet knjige mogu zaviriti u rubriku „Klub ljubitelja knjige". Za sportaše će učenici pripremati razgovore sa sportskim zvijezdama svoga kraja i upoznavati nas sa budućim mladim sportskim nadama. Tu je i „Kutak za roditelje" u kojem se daju savjeti kako djecu motivirati za učenje. U Cvrčku će se i nalaziti „Literarni i likovni kutak" u kojemu će učenici redovito objavljivati svoje ponajbolje radove. U svakom broju našeg časopisa bit će i „Zabavni kutak" s pitalicama i nagradnim matematičkim zadatcima . Inače planiramo u jednoj školskoj godini objaviti pet brojeva Cvrčka.

Tko sve uređuje Cvrčak?

- Stručni tim Cvrčka čine nastavnici škola i svi oni svojim radom pridonose stvaranju i uljepšavanju ovog zajedničkog časopisa. U uredništvu se nalazi nastavnici koji su posebno zaduženi za svoje škole i okupljaju oko sebe jedan tim učitelja i nastavnika koji rade na ovom zajedničkom projektu. Ovdje moram spomenuti i Ogranak Matice hrvatske u Čitluku na čelu s Andrijom Stojićem, koji je dao veliku potporu našemu listu i knjigama nagrađuje učenike - ističe Petrušić.

Vaš projekt proširena lista na cijelu Hercegovinu vrlo je zanimljiv i opsežan te iziskuje mnogo rada. Hoćete li uspjeti?

Vjerujem da ćemo i među učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima naći veliku potporu i da će se svi rado uključiti jer sam siguran ova sredina može uspješno iznjedriti jedan ovakav časopis. A u vrijeme razvoja suvremene tehnologije i novih načina komuniciranja i stjecanja znanja, nastavnici trebaju što je moguće više da učine na popularizaciji pisane riječi. Nije zanemariv ni značaj natjecateljskog duha koji se kod učenika razvija objavljivanjem njihovih literarnih, likovnih i drugih radova na stranicama Cvrčka. Znamo da su dječji listovi za učenike značajni i sa stanovišta razvoja kreativnosti i mašte, kao i poticanja raznih vidova aktivnosti, istraživačkog i stvaralačkog duha i stjecanja znanja izvan redovne nastave. Stoga sam siguran da ćemo s Cvrčkom za Hercegovinu uspjeti. Koristim prigodu pozvati sve učenike i nastavnike na suradnju u stvaranju ovog zajedničkog nam projekta. Ističem, Cvrčak je svima otvoren za suradnju - rekao nam je Pero Petrušić, glavni i odgovorni urednik Cvrčka.

Mile PAVLOVIĆ/brotnjo.info