Zbog porezne utaje podignuta optužnica protiv tri osobe i tvrtke iz Posušja

... a među optuženima je i službenik Porezne uprave BiH. Uz jednu od najopsežnijih optužnica za poreznu utaju, priloženo je čak 898 dokaza i predloženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257,22 KM.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

- Ivice Ć., rođenog 12.07.1977. godine u mjestu Broćanac, Posušje, nastanjen u Posušju, direktor i odgovorna osoba u pravnoj osobi - poduzeću "Elipsa" d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, u razdoblju od 2003. do 2009.;

- Damira Ć. zv. ‘Pajo', rođenog 17.04.1970. godine u Mostaru, nastanjenog u Posušju, zaposlenik u poduzeću ‘Elipsa' d.o.o. Posušje, a od 06.11.2009. godine direktor i odgovorna osoba u ovom poduzeću;

- Dinka R., rođenog 25.08.1961. godine u Mostaru, nastanjen u Posušju, zaposlen u Poreznoj upravi FBiH, Porezna ispostava Posušje;
- Pravne osobe ‘Elipsa' d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, sa sjedištem u naselju Vranić, općina Posušje.

U optužnici se navodi da su Ivica Ć., kao vlasnik, osnivač i direktor poduzeća ‘Elipsa' d.o.o. Posušje, u dogovoru sa Damirom Ć. koji je obavljao i poduzimao radnje u poslovanju pravne osobe ‘Elipsa' d.o.o., počinili poreznu utaju.

Optuženi su izbjegli plaćanje poreza na promet robe ukupne vrijednosti od oko 7,4 milijuna KM, na koju nije obračunat ni plaćen porez na promet, a kako bi to prikrili, sačinjavali su lažnu dokumentaciju da roba služi za dalju prodaju, te sačinjavali fiktivne i porezno ništavne račune i otpremnice, lažno prikazujući da su robu prodali fiktivnim firmama.

Na taj način je poduzeće ‘Elipsa' d.o.o. izbjeglo plaćanje poreza na promet u iznosu od 755.257,22 KM, za koji iznos je oštećen proračun Bosne i Hercegovine i nanesena šteta državi i građanima.

Optuženi Dinko R. se tereti da kao ovlaštena službena osoba u Federaciji BiH, odnosno u svojstvu inspektora Porezne uprave FBiH, Županijskog poreznog ureda Ljubuški, tijekom 2005. godine, prilikom vršenja kontrole poslovanja poduzeća ‘Elipsa' d.o.o. Posušje, nije izvršio inspekcijski nadzor, te učinio niz propusta, koji su rezultirali prouzrokovanjem štete i ostvarenjem nezakonite imovinske koristi.

Pravna osoba ‘Elipsa' d.o.o. Posušje, tereti se da je raspolagala protupravnom imovinskom koristi u iznosu od 755.257,22 KM, za razdoblje 2005. godine, koju je u ime i za račun navedenog poduzeća ostvario direktor Ivica Ć.

Optuženi Ivica Ć. i Damir Ć. terete se da su počinili kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. KZ BiH, optuženi Dinko R. kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz članka 387. KZ FBiH, a pravna osoba ‘Elipsa' d.o.o. Posušje kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH je uz ovu obimnu optužnicu priložilo 11 registratora sa 898 dokaza kojima se dokazuje porezna utaja i ostvarenje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257, 22 KM, te će tijekom postupka tražiti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi i njeno vraćanje u proračun Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Fena