Utvrđuje se uzrok frontalnog sudara vlakova kod Jablanice

teška nesreća, Jablanica, sudar vlakova, Jablanica
...Željeznica Federacije BiH poginula u noćašnjoj željezničkoj nesreći u Donjoj Jablanici. Svi sudionici nesreće su iz Sarajeva.
Jedan od mještana Donje Jablanice ispričao je kako se malo prije ponoći začula eksplozija i kako su mnogi potrčali prema pruzi da vide šta se desilo.

-Bar sat vremena smo iz bijele lokomotive izvlačili teško ozlijeđenog kojeg su vozilom Hitne pomoći prevezli u Mostar, kazao je. Kako smo saznali na mjestu nesreće, došlo je do sudara dva teretna vlaka, jednog punog koji je vozio iz Ploča i jednog praznog koji je išao u suprotnom smjeru.

U Donjoj Jablanici su se trebali mimoići, a istragom koja još uvijek traje trebali bi biti utvrđeni razlozi frontalnog sudara. Od siline udara lokomotive i vagoni su nekoliko metara odbačeni od pruge.

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, kazao je za Klix.ba da se ova teška nesreća desila noćas oko 23.10 sati.
-U nesreći su sudjelovale dvije željezničke kompozicije, lokomotiva s 18 vagona u kojoj su se nalazili H. K. (1983) i J. Ć. (1969), obojica iz Sarajeva i lokomotiva sa 36 vagona u kojoj su se nalazili B. J. (1968) i F. T. (1971), obojica iz Sarajeva. U ovoj prometnoj nesreći smrtno su stradali J. Ć. i F. T., dok je teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio H. K. Na snazi je potpuna obustava željezničkog prometa na navedenoj dionici, kazao je za Klix.ba Marić.

JP Željeznice FBiH su se oglasili priopćenjem povodom ove nesreće, u kojem navode kako se teška željeznička nesreća dogodila dana 22.8.2018. godine u 22,55 sati u željezničkoj stanici Jablanica na Neretvi.
-U sudaru dva teretna vlaka, smrtno su stradali uposlenici Željeznica FBiH, T.F. (1971.g.) i Č. J. (1986.g.), dok je strojovođa K. H. (1983.g.) zadobio teške tjelesne ozljede i prebačen je u bolnicu u Mostaru. Drugi strojovođa, J. B. (1968.g.) nije ozlijeđen, a spasio se tako što je prije sudara iskočio iz lokomotive'', navode Željeznice FBiH.
-Željeznice FBiH obiteljima nastradalih uposlenika upućuju najiskreniju sućut, te će pružiti svu potrebnu pomoć. Po okončanju istrage o ovoj tragičnoj nesreći, upoznat ćemo bh. javnost sa svim konačnim, relevantnim informacijama, navedeno je u priopćenju FBIH.