U Hutovu blatu zbog uzgoja marihuane uhićena četvorica Boškovića

indijska konoplja, Hutovo blato, marihuana, uhićenja, indijska konoplja, osumnjičeni, Livno, indijska konoplja, pritvor
Kako Dnevni avaz neslužbeno saznaje na licu mjesta, postoje indicije da se na ovom, prilično nepristupačnom terenu na jugu Hercegovine nalaze, eventualno, još neke manje plantaže. Ovo je najveće otkriće plantaža marihuane u BiH, a ujedno i najobimnija zapljena indijske konoplje.

Glasnogovornica FUP-a Mersiha Novalić potvrdila je za "Dnevni avaz" da su istražitelji FUP-a obradili prvu od sedam otkrivenih plantaža, na kojoj su evidentirali čak 153 stabljike indijske konoplje.

- Prosječna visina stabljika je dva metra, a njihova težina kreće se od pet do sedam kilograma. Prema sadašnjim procjenama, od jedne stabljike se može proizvesti dva do četiri kilograma gotovog proizvoda - kazala je Novalić.

Službenici Federalne uprave policije, kako saznaje list, stavili su pod kontrolu četiri osobe koje se sumnjiče da su uzgajivači ovih plantaža. Svi oni su srodnici i nastanjeni su u Čapljini. Jedna osoba zatečena je u neposrednoj blizini plantaža te je odmah lišena slobode.

Avaz saznaje da je riječ o Srećku, Oliveru, Nikoli i Nikici Boškoviću, koji su uhićeni.
U akciji je ukupno sudjelovalo 10 timova FUP-a. Zbog specifičnosti i nepristupačnosti terena, a s obzirom na to da se radi o ogromnom močvarnom zemljištu, angažirani su helikopter i dva specijalna čamca FUP-a, kao i ronilačke ekipe.
Akcijom je na licu mjesta rukovodio Dragan Vikić, zapovjednik Specijalne policijske jedinice FUP-a.

Uporedo s ovom akcijom zapljene marihuane, pripadnici FUP-a pretresli su objekte i garaže koje su koristile osumnjičene osobe. Specijalci, naoružani do zuba, pretresli su osobe u Klepcima, Gnjilištima i Čapljini. Osnovano se sumnja da je u ovo kazneno djelo umiješano više osoba.

Akcija Federalne uprave policije izvedena je po nalogu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, kao i po odobrenju Općinskog suda Čapljina. Riječ je o akciji koja je rezultirala višemjesečnim operativnim radom.


Direktor Parka prirode "Hutovo blato" Nikola Zovko, koji je jučer usko sarađivao s pripadnicima FUP-a, kazao je da je šokiran ovim otkrićem.

- Ovo je katastrofa, ali može se objasniti i činjenicom da nas je Vlada HNŽ već 20 mjeseci ostavila bez plaće, da nemamo mogućnosti financiranja lovočuvara. Ljudi upadaju na ovo području kad hoće, bave se nedozvoljenim pecanjem, krivolovom. Mi nemamo nikakve kontrole nad ovim parkom. Ovdje je mogao bilo tko saditi što je htio - kazao je Zovko.

On je, također, napomenuo da je otkriće plantaže sramota za županijsku vladu, ali i državu, jer je BiH potpisala Ramsarsku konvenciju i time se obvezala da će štititi područje Parka prirode "Hutovo blato".