To ima samo u Mostaru: Opljačkali džamiju i odnijeli 5 maraka

Nepoznati počinitelji provalili su u džamiju i tom prilikom otuđili džamijsku kasu u kojoj nije bilo više od 5 maraka, potvrdili su u Medžlisu Islamske zajednice Mostar, piše Dnevni list.

Izvršen očevid

Mjesni imam Džafer ef. Šehić pred sabah namaz našao je obijena vrata i skupa s džematlijama evidentirao otuđenje džamijske kase. Nakon prošlogodišnjih iskustava, kada je obijeno nekoliko džamija, mostarski džemati ne prakticiraju u džamijskim kasama držati novac kako bi spriječili da koristoljublje bude motiv ovakvoj vrsti kaznenih djela. Kako doznajemo iz spomenutog medžlisa, o svemu je obaviještena Policijska uprava Mostar, te je zatraženo hitno i neodgodivo pronalaženje i privođenje počinitelja. Izvršen je očevid kako bi se što prije ušlo u trag počiniteljima.
Zabrinuti zbog učestalih napada na vjerske objekte iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar još jednom pozivaju nadležna policijska tijela da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se počinitelji što prije pronašli. Također, apeliraju na Županijsko tužiteljstvo da počiniteljima izrekne najoštrije kaznene mjere.

Česti napadi vandala

Podsjetimo, džamija Ali-bega Lafe na Pijesku je bila meta vandala već nekoliko puta proteklih godina, a jedan od napada se dogodio upravo u tijeku najsvetijeg islamskog mjeseca ramazana. Spomenuta džamija je od samog početka obnove nailazila na brojne poteškoće, no ipak je pokrenut postupak rekonstrukcije. No, i drugi islamski objekti su česta meta vandalskih radnji poput džamije Derviš-paše Bajezidagića u mostarskom naselju Podhum, koja se čak šesnaest puta našla na meti vandala.