Suradnja Čapljinaca i Ljubušaka: Krali iz kuća osoba koje rade u inozemstvu

obitelj, nasilje, policija, smrt starice, Ljubuški, auto otpad, uhićenja, Posušje, krađe, policija, Ljubuški, promet, policija, Ljubuški, policija, marihuana, Livno, prometna nesreća, pogibija, Mostar, prometnica, blokada, policija, vatrogasci, Grabovica, provala, krađa, Mostar, pljačka, kladionica, dobrinja, eksplozija, Sarajevo, Ljubuški, napad, sjekira, prnjavor, samoubojstvo, Ljubuški, pljačka, crkva, Tomislavgrad, krađa, policija, Ljubuški, tučnjava, policija, HBŽ, mrtvac, požar, Tomislavgrad, smrt, Kupres, smrt, meso, studentski centar, stakla, razbijanje, prometna nesreća, Mostar, pogibija, policija, seksualni manijak, Rodoč, Posušje, krađa, Gabela, prometna nesreća, Ljubuški, pljačka, teška prometna nesreća, Metković, policajac, Brčko, samoubojstvo, eksplozija bombe, Grude, pucnjava, bingo, pljačka, banovići, prometna nesreća, nova bila, Hanka Paldum, prometna nesreća, ivan pinjušić, Rodoč, seksualni manijak, samoubojstvo, ranato mustedan, policajac, udes, Mostar, Mo
Prilikom planiranja akcije istražitelji su pošli od spoznaje da veći broj izvršenih teških krađa ima velike sličnosti - u svim slučajevima provaljeno je u obiteljske kuće čije vlasnici rade u inozemstvu ili iz drugih razloga dulje vrijeme izbivaju, nakon čega je kuća otuđena bijela tehnika i alati.

Akcijom "Provalnik" rasvjetljena su slijedeća kaznena djela:
1. Provala u obiteljsku kuću u Grabovniku, čiji vlasnik živi u Zagrebu. Provala je izvršena tijekom veljače ili početkom ožujka 2012. godine, a provalnici su iz kuće otuđili tri bušilice, jednu aku bušilicu, jednu električnu brusilicu, jednu ubodnu pilu (svi navedeni uređaji su marke Black & Decker), bušilicu tzv. štemalicu nepoznate marke, motornu pilu marke "Stihl", mikrovalnu peć marke "Gorenje", pekač za kruh marke "Moulinex", te ručni perač podova.

2. Provala u dvije obiteljske kuću u Klobuku, koje se nalaze jedna do druge, a čiji vlasnik živi u Osijeku. Provala je izvršena u studenom 2012. godine, a iz kuća je otuđen caffe aparat nepoznate marke, kosilica za travu, nepoznate marke i plazma televizor.

3. Provala u obiteljsku kuću u Vašarovićima, čiji vlasnik se nalazi na radu u Njemačkoj. Provala je izvršena u studenom, ili početkom prosinca 2012. godine, a provalnici su iz kuće otuđili udarnu bušilicu, ubodnu pilu, brusilicu, LCD televizor marke 'Panasonic', udarnu bušilicu Hilti i mobitel Nokia.

4. Provala u obiteljsku kuću u Licicama, čiji vlasnik živi u Zagrebu. Provala je izvršena u prosincu 2012. godine, a provalnici su iz kuće otuđili televizor marke 'Panasonic'.

5. Provala u obiteljsku kuću u Vašarovićima, čiji vlasnik živi u Splitu. Provala je izvršena u travnju 2013. godine, a provalnici su iz kuće otuđili plazma televizor marke 'Samsung'.

Tijekom akcije "Provalnik", koja je trajala dulje vrijeme i u kojoj je ostvarena odlična suradnja s PU Čapljina, kao mogući počinitelji kaznenih djela identificirani su M. P. (22) iz Vašarovića, općina Ljubuški, R. B. (26) iz mjesta Modrič, općina Čapljina, J. B. (22) iz Čapljine i A. Ć. (20) iz Čapljine.

Navedene osobe su lišene slobode, te je u službenim prostorima PU Ljubuški nad istima izvršena kriminalistička obrada.

Izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su se navedene osobe udružile u cilju vršenja kaznenih djela, te da su isti počinili gore opisana kaznena djela tako što je M. P. (22) iz Vašarovića tipovao obiteljske kuće, vlasnici kojih se nalaze u inozemstvu, nakon čega je kontaktirao R. B. (26) koji je dovozio J. B. (22) i A. Ć. (20) do prethodno odabranih kuća.

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su J. B. (22) i A. Ć. (20) provalili u navedene kuće, nakon čega su četvorica osumnjičenih prodala otuđene predmete njima poznatim osobama i podijelili dobit. Po završetku konzultacija sa Županijskim tužiteljstvom PU Ljubuški podnijet će odgovarajuće Izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv M. P. (22), R. B. (26), J. B. (22) i A. Ć. (20), priropćeno je iz MUP-a ŽZH