Široki Brijeg: Bankomat raznesen plinom, razbojnici odnijeli 250 tisuća maraka

bankomat, pljačka, Široki Brijeg, pljačka, Široki Brijeg, bankomat

...u iznosu od oko 1600 maraka, doznali smo iz izvora bliskog istrazi.
Osumnjičenih za ovu spektakularnu pljačku još uvijek nema i policijski istražitelji u suradnji sa Županijskim tužiteljstvom rade na identifikaciji počinitelja kaznenog djela.

Dnevni list doznaje da su pljačkaši pomno isplanirali akciju uništenja bankomata i krađu novca do najsitnijeg detalja.
Bankomat je samo par dana prije nego će biti opljačkan napunjen novcem. Razbojnici su čekali pogodan trenutak, odnosno nevrijeme kakvo je bilo u noći s 22./23. siječnja i krenuli u akciju. Bankomat je navodno raznesen pomoću plina, takozvanom dirigiranom eksplozijom. Dijelovi bankomata su u eksploziji razbacani i po nekoliko desetaka metara dalje. Takozvani drive-in bankomat nije imao nikakvu zaštitu osim malene kamere s prednje strane, a koja je zajedno s njim i uništena u eksploziji. Široki Brijeg je pod stalnim videonadzorom, ali u policiji ne žele otkriti je li neka od kamera snimila moguće počinitelje kaznenog djela.

Istražiteljima je ovo, inače, nova metoda pljačke bankomata, do sada nezabilježena na području Hercegovine. Građani su komentirali da je bankomat raznesen plastičnim eksplozivom, ali istraga je navodno pokazala da je riječ o dirigiranoj eksploziji plinom. Riječ je o metodi koja je u nekoliko navrata isprobana i uspješno izvedena na području Republike Hrvatske.

Naime, u Hrvatskoj je proteklih godina zabilježeno nekoliko pljački bankomata takozvanom plinskom metodom, a lopovi u takvim slučajevima obično probuše otvor te u bankomat ubrizgaju plin s acetilenom i kisikom, a potom sa sigurne udaljenosti aktiviraju eksploziju kabelom pomoću elektroničkog impulsa.
Nakon ranijih dizanja u zrak i pljački bankomata po Hrvatskoj, istražitelji su na mjestima zločina znali pronalaziti boce s plinom te crijeva za dovod plina. Što je od svega toga ostalo i pronađeno u blizini bankomata u Širokom Brijegu, službeno nitko ne želi potvrditi.

Dnevni list