Pokušaj otmice u Posušju: Da sam bila dalje, zgrabili bi dijete

Djevojčica je uplašeno pogledala prema nepoznatom vozilu i u tom trenutku je reagirala Marica Jurišić koja čuva djevojčicu i, kako kaže, spriječila najgore - da djevojčicu ne zgrabe i ne otmu. Cijela situacija zvuči još šokantnije ako se zna da se sve dogodilo nedaleko od gradskog vrtića.
Marica je za Dnevni list ispričala kako je prošle srijede oko 12.15 sati krenula na rođendan.
- Djevojčica je išla iza mene petnaestak metara. Na trenutak je dijete zastalo i počelo se igrati u pijesku. Tada se pored nje zaustavio crni Golf u kome su bila dvojica muškaraca srednjih godina i jedan je počeo dozivati djevojčicu njima u automobil. Na svu sreću sam reagirala na vrijeme, jer bi je sigurno oteli. Da sam bila dalje, zgrabili bi dijete, izjavila je Marica Jurišić. Ona tvrdi kako se radilo o sumnjivim tipovima koji su dijete htjeli namamiti u automobil jer im je izgledalo da je djevojčica sama.
Uplašena žena odmah je obavijestila roditelje koji su i otišli u policiju prijaviti slučaj.
Ipak, kaže Marica, nitko iz policije nije dolazio pitati je za pojedinosti.

Policija nema prijavu

No, u policiji tvrde kako nisu dobili prijavu i kako je cijela priča koja je napravila uzbunu u Hercegovini samo izmišljotina.
Glasnogovornik policije Zapadnohercegovačke županije Damir Čutura izjavio nam je kako u Policijsku postaju Posušje nitko nije prijavio da je nepoznata osoba pokušavala neko dijete nagovoriti da s njim sjedne u auto. On kaže kako je cijela priča potekla s jednog portala i da policija nema nikakve informacije o tome.
- Nikakve otmice ni pokušaja otmice nije bilo, zaključuje Čutura.
- Međutim, budući da su roditelji uznemireni, policija je pojačala nadzor na mjestima gdje se okuplja veći broj djece, a to su vrtići i osnovne škole, kaže Čutura.
Nadzor je pojačan samo na području Posušja, ali ne i u ostalim mjestima.
Čutura napominje kako se nedavno u Hrvatskoj dogodilo da su nepoznate osobe mamile djecu u automobil te stoga ne isključuje mogućnost da djeca u Hercegovini izmišljaju slične priče.

Škole i vrtići na oprezu

S druge strane, roditelji u Posušju, ali i drugim hercegovačkim gradovima su u strahu za svoju djecu.
U Osnovnoj školi u Posušju su nam kazali kako su čuli za navedeni događaj, ali kako nisu dobili nikakve instrukcije od policije. Potvrdili su da je pored škole pojačan policijski nadzor. I u posuške vrtiće uselio se strah.
Ravnateljica vrtića "Mama" Sandra Karamatić kazala nam je kako su uvijek na oprezu, ali da su posljednjih dana pojačali mjere sigurnosti i da su vrata vrtića stalno zaključana.
U gradskom vrtiću "Bajka" u čijoj neposrednoj blizini koga se sve zbilo također su oprezni.
Ravnateljica vrtića Gordana Vican kaže kako je odmah, čim je čula priče, kontaktirala policiju koja joj je kazala kako "od toga nema ništa" i da je sve izmišljotina.
- Što se tiče gradskog vrtića, takvo nešto se nije dogodilo. Ipak, opreza nikad dosta, kaže Vican.
Nakon ove priče, u više mjesta u Hercegovini su se pojavile slične informacije o automobilu koji prati djecu i sumnjivim muškarcima koji mame djecu u automobil. Ovakve informacije alarm su za roditelje, a trebale bi biti i za policiju jer kasno je reagirati kada se nešto dogodi.

Oprez
Iz policije djeci preporučuju da ne sjedaju u vozila s nepoznatim osobama i da ne stopiraju.
- Djeca uijek trebaju izvijestiti roditelje ako netko nepoznat prema njima pokuša ostvariti neki kontakt, kaže Čutura.