Neum: Smrt Tomislava Jurkovića ubojstvo ili nesretan slučaj?

Neum

...jednim jedinim hicem iz pištolja ali je prostrijelna rana u predjelu stomaka bila smrtonosna. Očevid je pokrenut u najkraćem vremenu od ispaljenja hica do kojeg je došlo oko podneva a ne kako je prvotno javljeno u 10,15 sati. U trenutku dok pišem tekst očevid nije dovršen, a MUP FBiH detaljno provjerava sve indicije koje mogu dovesti do rasvjetljenja slučaja.

Prema riječima glasnogovornika MUP FBiH Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, inače istodobno i voditelja Sektora Krim- policije Srećka Bošnjaka incident se dogodio u "Moru" oko podne kada je Jurković, navodno, u bilijar-sali u nazočnosti svjedoka izvadio pištolj te je, navodno, upravo u trenutku kad je rekao da je zahrđao, došlo do samoopaljenja. Policija je potvrdila kako ga je metak pogodio u stomak i da je ubrzo preminuo, već oko 12,45 sati iako je žurno prevezen prema bolnici. No, rezultati obdukcije i detalji istrage bit će poznati tek u utorak.

Podsjetimo da je Jurković stari znanac dubrovačke policije ali i pravosuđa jer je već više puta osuđivan zbog povezanosti s ilegalnom trgovinom narkoticima te organiziranja i sudjelovanja u poslovima međunarodne prostitucije. Tako je u periodu od 2003- 2007. godine vrbovao i organizirao prostituiranje više ženskih osoba iz Moldavije, Ukrajine i zemalja šire regije. Nakon što je bio osuđen na tri godine, tijekom čekanja poziva na odsluženje zatvorske kazne Jurković je napustio Hrvatsku te je za njim raspisana potjernica. Prema našim izvorima, ovih je dana trebao krenuti na odsluženje zatvorske kazne u Zenicu ili Mostar ali zbog smrti do toga neće doći.

Prije točno pet godine, studenog 2008. Vijeće Županijskog suda u Dubrovniku je pod predsjedanjem sutkinje Marije Donatović- Dabelić na jedinstvene je kazne osudilo Igora Šarliju(tada 38) na četiri godine i dva mjeseca zatvora, Tomislava Jurkovića(34) i Emilia Đurića (28) na tri godine i tri mjeseca, Pericu Lasića(25) na dvije godine i šest mjeseci, Juraja Papca(19) na jednu godinu a Mara Hartmana(33) na pet mjeseci zatvora. Hartmanu, Đuriću, Lasiću i Papcu određena je i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti. Iz osnova ostvarene imovinske koristi osuđenici su trebali platiti odnosno vratiti ukupno 17 tisuća kuna.

Samog su Tomislava teretili da je heroin preprodavao od ljeta 2000. do veljače 2007. godine.

dubrovacki.hr