Mostarac i Stočanin vodili skupinu dilera za istarsko tržište narkotika

... li im se suditi u našoj zemlji ili u Hrvatskoj, gdje su neki od njih pohvatani s drogom.

Podsjetimo, istražitelji SIPA-e i hrvatskog USKOK-a krenuli su prekjučer u akciju hvatanja narkoskupine te su u našoj zemlji upali u kuće osumnjičenih dilerskih šefova Zvonka Kneževića na Buni kod Mostara i Željka P. u naselju Hodovo kod Stoca, dok su u Hrvatskoj pohvatani kuriri Tomica Jerković, Perica Kovačević, Milan Mustapić i Ante Šimović, piše Dnevni list.

Oni su tamo zaskočeni u Puli, gdje su upravo tog jutra dovezli redovitu pošiljku od 13 kilograma skunka. Prema izvješćima medija, kada su vidjeli policajce, osumnjičeni su posegnuli za vatrenim oružjem, ali na kraju nitko nije ozlijeđen. Svi su brzo pohvatani, a moglo se čuti da su privedeni i neki hrvatski državljani.

Zasad se tek spominje kako je Mostaraca Zvonko Knežević osumnjičen da je zajedno sa Željkom P. iz Stoca vodio organiziranu kriminalnu skupinu koja je zarađivala novac drogu prebacujući na područje Hrvatske. Iz hrvatskog USKOK-a jučer su priopćili da su donijeli nalog o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1980., 1965., 1974.,) i četvorice hrvatskih i bosanskohercegovačkih državljana (1971., 1968., 1966., 1965., ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

„Osnovano se sumnja da su se prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik od studenoga 2012. godine do 2. kolovoza 2013., na području Istarske županije i u Bosni i Hercegovini povezali u zajedničko djelovanje radi kontinuirane nabave i krijumčarenja većih količina marihuane s područja Bosne i Hercegovine na područje Istarske županije i njezine daljnje prodaje. U cilju realizacije navedenog, drugoosumnjičenik je u zajedničko djelovanje povezao trećeg osumnjičenog i petoosumnjičenika koji su za prijevoz droge do Pule angažirali ostale osumnjičenike.

Marihuanu je preuzimao prvoosumnjičenik ili osoba koju bi on odredio, a unaprijed dogovorene novčane iznose za prijevoz droge isplaćivali su prvoosumnjičeniku, drugoosumnjičenik i petoosumnjičenik. Na opisani način prokrijumčareno je više desetaka kilograma marihuane", navodi se u jučerašnjem priopćenju hrvatskog USKOK-a. Tamo su dodali da će USKOK sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložiti određivanje istražnog zatvora protiv svih osumnjičenika.

Dnevni list