Mostar: Ubojica 25-godišnje Amile Sabljić poslan na izdržavanje kazne

...pola sata iza ponoći u blizini hotela "Ero" u Mostaru, prebačen je u Kazneno-popravni zavod Zenica na izdržavanje kazne, doznali smo u Županijskom sudu u Mostaru. Iako presuda kojom je osuđen na 13 godina zatvora nije pravomoćna, Muslić je iskoristio zakonsko pravo i zatražio od Suda da stupi na izdržavanje zatvorske kazne u čemu mu je i udovoljeno. Presudom je Musliću produžen pritvor koji može trajati devet mjeseci, odnosno do pravomoćnosti presude jer i Tužiteljstvo i obrana imaju pravo na žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.
Podsjećamo, 10. srpnja ove godine Vijeće Županijskog suda kojim je predsjedavao sudac Slavko Pavlović, u čijem su sastavu bili i suci Nurko Pobrić i Zoran Krtalić, osudilo je Muslića na 13 godina zatvora zbog ubojstva 25-godišnje djevojke Amile Sabljić.


Prethodno je Muslić 28. lipnja ove godine priznao krivnju za počinjeno kazneno djelo, a Vijeće je prihvatilo njegovo priznanje.
Odlučujući o visini kazne Vijeće je ocijenilo da je kazna od 13 godina zatvora primjerena i da će njome biti postignuta svrha kažnjavanja.
Od olakšavajućih okolnosti u obzir je uzeta činjenica da je priznao krivnju, da nije ranije osuđivan, da je oženjen i otac je jednog djeteta. Što se tiče otežavajućih okolnosti, sud je ocijenio da je Muslić kazneno djelo počinio s direktnim umišljajem. U djevojku je ispalio više hitaca, što je otežavajuća okolnost i lišio je života jednu mladu djevojku koja je tek započela život. Iako je Tužiteljstvo u ovom postupku zatražilo da se Muslića kazni maksimalnom kaznom zatvora jer je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio na poslu, u policijskoj uniformi i da je u djevojku pucao iz službenog pištolja, Sud nije mogao cijeniti te činjenice jer one nisu bile navedene u optužnici.

Oštećena obitelj koju zastupa odvjetnica Nada Dalipagić sa svojim je imovinsko-pravnim zahtjevom radi nadoknade nematerijalne štete upućena na parnicu.
Amila je u noći 6./7. travnja završila svoju smjenu u kafiću "San" gdje je bila zaposlena i vozilom marke Passat karavan je krenula svojoj sestri kod koje je živjela. I Muslić je te noći bio na smjeni na osiguranju zgrade Vlade u Mostaru u sklopu koje se nalazi i kafić "San".

Pošao je za njom i došli su do mostarskog zatvora kada je Amila napustila vozilo i pokušala otići od Muslića. On je krenuo za njom, a djevojka je od slučajnog prolaznika zatražila da pozove policiju. Muslić je Amilu uhvatio ispred hotela "Ero" gdje joj je prijetio, a potom lijevom rukom uzeo za pojas, a desnom rukom uzeo službeni pištolj i ispalio hitac, a potom još dva, jedan za drugim, u Amilu. Ona je pala, a Muslić je legao pored nje i ispalio i četvrti hitac u djevojku.

Dnevni list