Mostar: U Žitomisliću čopor pasa zaklao ovce

ovca

Šteta je velika, no veći je strah od pasa koji bez ikakve kontrole lutaju prigradskim naseljima i napadaju ili stanovništvo ili domaće .

Svrdlin kaže kako su ovce bile u dvorištu kuće kada su ih napali psi, te kako je jedina sreća što se nije stradao nitko od ukućana ili komšija jer je u čoporu bilo pet velikih pasa, piše Dnevni list.

''Dolazili su i policija i veterinari. Napravljen je zapisnik ali šta ja imam od toga. Mi ne možemo opstati od pasa koje dovezu ovdje i izbace'', kaže Svrdlin. Priča kako je među mještanima prigradskih naselja strah ogroman zbog tih pasa koje nitko ne kontrolira i koji gladni lutaju.

''Nitko ne vodi brigu o tim psima...Strašno je da se o njima ne vodi računa na terenu, ali su zaštićene od raznih organizacija za zaštitu životinja. Još nam ostaje samo da počnu napadati djecu i ljude'', kaže Svrdlin.

Susjedi obitelji Svrdlin su također u šoku i svjedoče kako je svakim danom sve više napuštenih pasa u njihovom naselju. Situacija je do te mjere došla da mještani ne smije u poslijepodnevnim satima sami hodati naseljem jer je do sada bilo više slučajeva da su psi napadali i ljude.

''Ako nadležni organi nešto ne poduzmu mi ćemo morati uzeti stvar u svoje ruke jer je samo pitanje dana kada će neko stradati'', kaže jedan mještanin Žitomislića. Slična ili čak gora situacija je po selima i prigradskim naseljima. Nekoliko veterinara sa kojima smo jučer razgovarali kažu kako su ovakve pojave bilježe, ali da nisu toliko česte.

Veterinar iz Veterinarske stanice Mostar Igor Jedvaj priča kako veterinari i stanovništvo imaju probleme zbog pasa lutalica, ali kako krivca za takvu situaciju ne treba tražiti nigdje već u samim ljudima koji napuštaju pse.

''Nama volonteri koji pokušavaju spasiti te pse donose životinje i mi vidimo da su oni čipirani. Po čipu nađemo i vlasnika čiji je bio pas, ali na kraju shvatimo da je pas namjerno ostavljen'', kaže Jedvaj i napominje kako i u BiH postoje zakoni kao u svim državama, ali kako se oni ne poštuju. Još 2009. je donesen zakon o zaštiti životinja ali se nikada nije počeo primjenjivati na terenu.

Taj zakon bi podrazumijevao da se svaki pas mora uvesti u jedinstveni registar. Kao i ranijih godina i sada postoje informacije kako bi se registriranje trebalo početi obavljati početkom sljedeće godine.