Mostar: Otac stradalog dječaka pita ima li pravde za obične građane?

Skokovi sa Starog mosta, Stari most, Lorens Listo, Igor Kazić, Admir Delić, Kenan Juklo, Aleksandar Simanić, Dino Bajrić, Armin Puzić, Stari most, Admir Velagić, pogibija
... Starog mosta, a 22. lipnja ove godine doživjeli su novi, težak udarac. Sudija Općinskog suda u Mostaru Damir Medić donio je presudu, kojom se Senad Drljević i Goran Fink oslobađaju odgovornosti za tragičnu smrt Mirze Velagića.

Mirza Velagić sišao je kobnog 22. srpnja 2010. gopdine s ocem Admirom, u to vrijeme nogometašom, a danas sportskim direktorom FK Veleža, rasladiti se od nesnosnih vrućina. S velikom radošću i osmijehom na licu, jer je dva dana prije dobio brata Amara, poletio je Mirza u zagrljaj Neretve. Koji trenutak kasnije, kada je izlazeći iz rijeke, dodirnuo čeličnu konstrukciju improviziranog šanka na obali Neretve, Mirza je poginuo od strujnog udara.

Nitko nije kriv za smrt Mirze Velagića!

„Nevini dječiji osmijeh i sreću što je dobio brata, prekinula je ljudska pohlepa i glad za novcem. Senad Drljević je na obali rijeke, gdje se igraju djeca i ostali kupači, postavio frižider za hlađenje pića, bez ičijeg odobrenja. Njemu je izgleda bila dovoljna samo dozvola Kluba skakača. U svemu tome, važnu ulogu imao je i Goran Fink, koji je prikopčao struju za fržider", priča nam Admir suznih očiju, još uvijek ne vjerujući da pravda neće stići one koji su u smrt poslali njihovog Mirzu.

„Nadali smo se da će suđenje ljudima koji su prekinuli Mirzin život, biti pošteno, da će krivci biti kažnjeni. Nismo očekivali veliku kaznu, jer nam Mirzu ništa ne može vratiti, ali smo se iskreno nadali da pravda bude zadovoljena. Nažalost, ništa od toga. Umjesto kazne, sudija je Drljevića i Finka oslobodio kaznene odgovornosti, iako je u spisu imao nalaz sudskog vještaka, u kome je bilo napisano da je Mirzinu smrt prouzročio ljudski faktor. S ovim nećemo prestati tražiti pravdu za one koji su nas odvojili zauvijek od našeg sina, koji su ga iščupali iz našeg srca. Tražimo javno odgovor od Elektroprivrede BiH, od gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, od načelnika inspekcijskih službi. Pitamo javno: ima li u Mostaru pravde za obične građane. Čini se da se pravda stvara i izmišlja samo za ubojice našeg Mirze, koji slobodno šetaju gradom. Do kada? Jesmo li pred zakonom svi isti?, kaže Admir Velagić.

Izvor: Nova sloboda