Mostar: Oduzeta bižuterija vrijedna 75.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su, na magistralnoj cesti Stolac - Mostar, privremeno oduzeli raznu bižuteriju u vrijednosti 75.000 KM. Iz UIO BiH pojšanjavaju da su ovlašteni službenici Uprave iz Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprječavanje krijumčarenja, Regionalnog centra Mostar vršili provjeru prometa i porijekla robe u dubini teritorije na magistralnoj cesti Stolac - Mostar.

- Prilikom pregleda jednog motornog vozila, u kojem je bila osoba J.B. iz Bileće, ustanovljeno je da se u vozilu prevozi roba bez odgovarajuće dokumentacije, odnosno dokaza o porijeklu.

Radilo se o narukvicama i lančićima veće količine, za koju postoji sumnja da je prokrijumčarena u carinsko područje Bosne i Hercegovine.

Privremeno je oduzeto 14.500 komada narukvica (bižuterija ručne izrade) i 4.020 lančića - ogrlica (također ručne izrade) ukupne vrijednosti 75.000 KM, priopćeno je iz UIO.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

FENA