Mostar: Lopovi opustošili atelje poznatog slikara

slikar
Nakon pljačke, lopovi su pobjegli s velikim plijenom, jer su u slikarevom ateljeu pronašli 24.000 eura, koje su bile u koverti, teglu u kojoj je bio metalni novac od pet maraka, u ukupnoj vrijednosti od 5.600 maraka, dvije metalne kutije, od čega su se u jednoj nalazile kovanice od jednog i dva eura, a u drugoj od jedne i dvije marke, sat marke Tissot, u vrijednosti od 3.000 maraka, a ukradene su i kutije sa unikatnim srebrnim i zlatnim nakitom te biserima od slikareve supruge, piše dnevni-list.ba.

Također, lopovi su odnijeli i 12 zlatnih naliv-pera, srebrne i zlatne upaljače, tabakere što je Vladović strastveno prikupljao, kao i medaljon rađen povodom smrti Josipa Broza Tita, od 26 grama, od pročišćenog srebra, u vrijednosti od 1.000 eura. Taj medaljon kao i druge stvari za slikara su imale posebnu sentimentalnu vrijednost.

Vladović je ukupnu štetu procijenio na 90.000 maraka i uvjeren je da je pljačka pomno planirana, jer, kako je ispričao, atelje je obijen kroz sporedni ulaz, za koji vrlo malo ljudi, uopće, u Mostaru zna da postoji.

- Najprije su uništili drvena vrata, a potom presjekli metalna...sve je razvaljeno i ovo je moralo biti urađeno krampom, pajserom, niko ništa nije čuo. Ja sam bio u svojoj konobi, u koju idem petkom i subotom, što su, opet, očito, lopovi iskoristili. Mislim da su imali pomagača koji je "dežurao" kod konobe kada ću izaći, ispričao je Vladović, kazavši da se u atelje vratio sat nakon ponoći gdje je zatekao strašan prizor.

Sve je bilo ispreturano, a zanimljivo, lopovi su, nakon što su uspjeli ući u objekt, opuhali sve što se nalazilo u radnom dijelu ateljea i na galeriji, dok u izložbeni prostor nisu ni pokušali ući.

- Znate zašto nisu? Zbog kamera. Vidite, koliko ovdje ima vrijednosti, ali ovaj dio je pokriven kamerama, što su, izgleda, znali, pa se nisu usudili, rekao je Vladović.

Dodao je kako su on i supruga odmah pozvali policiju koja je obavila očevid, a tijekom istog je utvrđeno da su lopovi pokušali provaliti i u suvenirnicu koja se nalazi do ateljea. U MUP-u je potvrđeno da je istraga u tijeku.

Vladović je izrazio ogorčenje činjenicom da video nadzor u staroj gradskoj jezgri koja je pod zaštitom UNESCO-a nije u funkciji što su pljačkaši znali i iskoristili.

Prije točno tri godine i poznati akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić ostao je uoči Nove godine bez cjeloživotnog rada budući da su mu lopovi opustošili atelje u Mostaru iz kojeg su ukrali umjetnine čija je vrijednost procijenjena na oko pola milijuna maraka.

Usred noći lopovi su došli do njegovog ateljea u Titovoj ulici, pajserima su razvalili dvostruka ulazna vrata i odnijeli 60-ak umjetničkih slika. Iako su zasigurno duže vrijeme morali hodati po ateljeu i birati što će uzeti, nitko ih nije opazio. Čini se da su dobro znali što traže, budući da su odnosili samo originale. Ukradeni radovi nisu niti po dimenzijama niti po količini mogli stati u jedan obični putnički automobil i očito je to bio bio dobro osmišljen pljačkaški plan.